chrome firefox opera safari iexplorer

Четверо українців номіновано на престижну літературну премію

15 березня 2015 о 11:14

Опубліковано список книг, номінованих на здобуття престижної літературної премії Angelus. Ця премія вручається у Польщі письменникам з Центральної та Східної Європи. 

До списку потрапило відразу чотири українських книжки: «Комашина тарзанка» львів’янки Наталки Сняданко, «Роман про батьківщину» Дзвінки Матіяш, «Книга забуття» Василя Слапчука та «Месопотамія» Сергія Жадана. Про це повідомила Gazeta Wyborcza.

Переможець буде оголошений на урочистій церемонії 17 жовтня. Він отримає чек на 150 тис. злотих та статуеткe авторства врацлавського скульптора Єви Россано. 

Організатором та засновником Центрально-Європейської літературної премії Angelus, яка вручається з 2006 року, є Вроцлав. Щорічно переможців конкурсу нагороджують за кращу книгу прози, опубліковану польською мовою. Лауреатом може стати письменник з 21 країни Центральної Європи (Албанія, Австрія, Білорусь, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва , Македонія, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Україна та Угорщина).

У 2013 році премію отримала Оксана Забужко за «Музей покинутих секретів». Раніше її лауреатом ставав Юрій Андрухович.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути