chrome firefox opera safari iexplorer

Екс-керівництво «Софії Київської» звинувачують у нанесенні державі збитків на 1 млн грн

24 березня 2015 о 16:21

За підсумками проведеного міністерством культури України позапланового внутрішнього аудиту з окремих питань фінансово-господарської діяльності Національного заповідника «Софія Київська» за період 2013—2014 років виявлено порушень на загальну суму більше 1 млн. грн. Про це повідомив офіційний сайт міністерства.

Зокрема, більше 200 тис. грн підлягають відшкодуванню до бюджету; близько 400 тис. грн- недоотримані бюджетом фінансові ресурси; більше 400 тис. грн. – неефективно використані бюджетні кошти.

Окрім того, аудит засвідчив факти порушення керівництвом «Софії Київської» на чолі з Оленою Сердюк у 2013–2014 роках вимог Законів України «Про охорону культурної спадщини», «Про регулювання містобудівної діяльності», зокрема при проведенні ремонтно-реставраційних робіт.

Так, керівник заповідника, яка зараз відсторонена від посади, допустила порушення пункту 172 “Настанов, що регулюють виконання Конвенції про охорону всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”, згідно з яким країна-учасник має інформувати Комітет всесвітньої спадщини через Секретаріат ЮНЕСКО про наміри розпочати або дозволити в зоні, що охороняється Конвенцією, значні роботи по відновленню чи нове будівництво, які могли б вплинути на цінність об’єкта всесвітньої спадщини. Перевірка засвідчила, що такі листи направлені до міжнародної організації не були. Таким чином, було вчинено підробку службових документів.

Після падіння муру довкола території пам’ятки, у жовтні 2014 року, Міністерством культури було створено комісію, яка встановила факти серйозних порушень з боку екс-директорки.

Матеріали перевірки було передано до правоохоронних органів.

Нагадаємо, що колективу національного заповідника «Софія Київська» 19 березня представили нового керівника — виконувача обов’язків генерального директора Нелю Куковальську, яка вже керувала «Софією Київською» з початку 2000-х по 2012 роки.

Джерело: Zaxid.Net
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути