chrome firefox opera safari iexplorer

Лікарі: спорт не врятує від ожиріння, треба змінювати раціон

27 квітня 2015 о 16:00

Фізична активність мало допомагає у боротьбі з ожирінням, набагато ефективнішим способом боротьби із зайвою вагою є правильне харчування, кажуть медики.

У коментарі, опублікованому в British Journal of Sports Medicine, провідні міжнародні експерти пишуть, що настав час розпрощатися з поширеним міфом про ефективність спорту.

«Людині, яка страждає від ожиріння, не потрібно збільшувати фізичне навантаження, щоб знизити вагу, — потрібно лише менше їсти. Мене найбільше турбує, що суспільству нав'язується ідея про те, що ви можете їсти, що завгодно, якщо ви займаєтеся спортом», — говорить кардіолог Асім Мальхотра.

Фізичні вправи корисні в інших аспектах — вони знижують ризик діабету, серцевих захворювань та набутого слабоумства, проте тим, хто страждає від ожиріння, вони не допоможуть. Набагато важливішим є оцінити свої харчові звички і відмовитися від надмірного споживання цукру і вуглеводів.

У дослідженні, раніше опублікованому у журналі Lancet, йшлося, що нездорове харчування в цілому призводить до більшої кількості захворювань, ніж брак фізичної активності, алкоголь і куріння разом узяті.

У галузі охорони здоров'я дотепер активно просувався підхід, за яким людям пропонують стежити за кількістю споживаних калорій. Насправді джерело калорій має більше значення, ніж їх загальний обсяг: 150 зайвих калорій, отриманих організмом з цукру, в 11 разів підвищують ризик розвитку цукрового діабету.

Як зазначають медики, порушення обміну речовин, яке спостерігається при ожирінні, зустрічається навіть у 40% людей з нормальною вагою.

Експерти звинувачують харчову індустрію у створенні міфу про те, що вправи можуть знизити рівень «шкідливості» нездорового харчування. На думку експертів, галузь використовувала методи, які застосовувалися в тютюновій індустрії, і цьому треба покласти край. Фахівці пропонують відмовитися від використання зображень відомих людей в рекламі солодких напоїв, а також припинити пов'язувати в одному рекламному повідомленні шкідливу їжу і спорт.

«Це суперечить науці, це неправильно. Якщо у вас погана дієта, то бігом її не виправити», — говорить пан Мальхотра.

Водночас деякі експерти вважають, що не можна применшувати роль спорту. Професор Марк Бейкер з Національного інституту вдосконалення охорони здоров'я рекомендує «поєднувати збалансовану дієту з фізичною активністю». На його думку, пропозиція відмовитися від ідеї про важливість спорту звучить «просто безглуздо».

Офіційний представник Федерації виробників харчових продуктів та напоїв сказала, що не вірить у змову співробітників харчової індустрії.

«Здоровий спосіб життя включає в себе збалансовану дієту і вправи», — додала вона. За її словами, галузь заохочує розвивати правильні харчові звички, розміщуючи інформацію про склад і харчові властивості продуктів на етикетках.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути