chrome firefox opera safari iexplorer

Помер легендарний скрипаль з Дрогобича Альфред Шраєр

27 квітня 2015 о 10:14

У Варшаві помер Альфред Шраєр, легендарний музикант, скрипаль учень Бруно Шульца. Альфреда Шраєра називали останнім представником польських (із довоєнного покоління) євреїв Дрогобича. Він лише трохи не дожив до свого 93-річчя.

Музикант народився 8 травня 1922 року у Дрогобичі. Раннє дитинство провів у містечку Негловіце поблизу Ясло, де його батько працював на нафтозаводі. Після повернення до Дрогобича восени 1932 року пішов до гімназії ім. Генрика Сенкевича, потім продовжив навчання в гімназії ім. Владислава Ягайла, де його вчителем малювання та праці був Бруно Шульц.

Під час німецької окупації всі його рідні загинули від рук гітлерівців. Сам він був спрямований на примусові роботи — спочатку в табір в присілку Гирівка під Дрогобичем, потім до Дрогобича. Дивом залишився живий.

У квітні 1944 року його перевели до концтабору в Плашув, де він провів півроку. Після евакуації Плашув був переведений в Гросс-Розен, потім в Бухенвальд, потім — у табір Тавхен, поблизу Лейпцига, де до квітня 1945 року працював на заводі, що випускає Панцерфауст.

Під час «маршу смерті» з табору Тавхен йому дивом вдалося відокремитися від колони в'язнів. Кінець війни Альфред Шраєр зустрів у звільненому радянськими військами Фрайбурзі, поблизу Дрездена. Там він пробув до осені 1946 року, знайшов роботу в місцевому універмазі.

Потім з радянським ешелоном повернувся до СРСР. Жив спочатку в Гродно, працюючи музикантом у військовому оркестрі. Після повернення в рідний Дрогобич грав в оркестрі міського кінотеатру та в ресторані. Одночасно почав викладати в музичному ліцеї, де пропрацював до самої пенсії.

Донедавна Альфред Шраєр проживав у Дрогобичі, але нещодавно переїхав у Варшаву.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство