chrome firefox opera safari iexplorer

Сховище ядерного палива під Києвом будувати не можна, – експерти

01 квітня 2015 о 09:12

На території ЧАЕС побудують централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), в якому зберігатимуться відходи американської компанії Westinghouse. Про це повідомляє телеканал NewsOne, посилаючись на інформацію, озвучену президентом НАЕК «Енергоатом» Юрієм Недашковським. Фахівці ж стримані в оптимізмі, пишуть «Коментарі».

Київські екологи стурбовані місцем, де хочуть побудувати ЦСВЯП – сховище ядерних відходів буде в 70-ти кілометрах від столиці України, в Чорнобильській зоні відчуження.

За cловами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, Росія зберігає відходи в Сибіру, США – в пустелі, Північна Європа – в норвезьких фіордах, Франція – на островах у Тихому океані. «Але ніхто не будує сховища під Вашингтоном, під Москвою і під Парижем», — додає еколог.

Юрій Корольчук, член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій вважає, що наземний спосіб зберігання, обраний при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива – небезпечний і дорогий. Наскільки добре вдасться контролювати процес зберігання і забезпечувати безпеку – це ключове питання. До того ж, у американської компанії Holtec, яка будує ЦСВЯП, немає відповідного досвіду, вважає експерт. Тому компанії доведеться шукати підрядників, а це юридично ризиковано. «Вони фактично за договором можуть залучати інші компанії для виконання робіт. І, зрештою, якщо будуть певні судові проблеми, то відповідальними будуть виступати саме ці треті сторони, а не Holtec», – вважає Корольчук.

Тендер на будівництво ЦСВЯП компанія Holtec виграла ще 11 років тому. За цей час багато що змінилося. Тому, на думку фахівців, доречніше було б заново провести тендер і визначити переможця. І обов'язково врахувати всі тривожні нюанси: близькість до столиці, наземний спосіб будівництва, думку жителів місцевих населених пунктів.

Нагадаємо, раніше президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський заявив про те, що американська компанія Holtec приступить до реалізації проекту ЦСВЯП в Чорнобильській зоні загальною вартістю близько $300 млн після здійснення держкомпанією «Енергоатом» авансового платежу в розмірі $11,7 млн.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Довкілля