chrome firefox opera safari iexplorer

Як вдома економити на енергоресурсах

08 квітня 2015 о 13:00

Кожен українець в середньому використовує втричі більше енергоресурсів, ніж житель Європи. Відтак за рівнем затрат енергоресурсів Україна посідає останні позиції. Підвищення цін на житлово-комунальні послуги в рамках виконання програми співпраці з МВФ мало б стати поштовхом для того, аби переглянути свої затрати. Як в умовах нової цінової політики ефективно використовувати енергоресурси на побутовому рівні, «Погляд» розпитав у експерта з енергетичних питань, керівника координаційного центру ГО «Галицька фортеця» Юрія Грицая. 

Раніше Юрій Грицай працював у Львівському науково-дослідному інституті «Конекс», який брав участь в українській космічній програмі з розробки першого супутника держави Єгипет «Єгипт-САТ». Крім того, працював в американській компанії SiТime, головний офіс якої знаходиться в Силіконовій долині. А також в датській компанії MitaTechnology, яка є світовим лідером з розробки, виробництва та встановлення вітрогенераторів. 

«За кордоном понад 90% населення знають і використовують ці прості методи для того, щоб підвищити ефективність роботи енергоресурсів. Вони не є чимось новим чи незвичайним, але їх використання дозволить зменшити затрати на декілька відсотків», — ділиться досвідом Юрій Грицай. 

Як збільшити тепловіддачу батарей 

Людям, які користуються центральним опаленням потрібно пам’ятати, що батарея, окрім кімнати, обігріває і зовнішню стіну. Та цю ситуацію можна легко виправити, встановивши фольгу між батареєю і стіною. 

«Фольга, прикріплена до стіни біля батареї, буде відбивати тепло і направляти його в кімнату. Ця різниця одразу буде відчутна, оскільки такий простий метод підвищує тепловіддачу на 1-2%», — розповідає Юрій Грицай. 

Спеціалісти радять встановлювати фольгу так, аби ребра батареї її не торкалися. До того ж фольга повинна бути більшою за розмір батареї. 

Також спеціаліст наголошує на тому, що тепловіддача в батарей білого кольору менша ніж в тих, які сірого або й чорного кольору. Тому слід перефарбувати батарею в більш темний колір. Для цього потрібно використовувати цинкові білила. Цей спосіб підвищить тепловіддачу ще на 1-2%. 

Що зробити для того, аби холодильник витрачав менше електроенергії 

Якщо вся електроенергія, якою ми користуємося – це 100%, то частка, яку забирає холодильник, становить 22-25%. І за правильної експлуатації холодильника витрати електроенергії можна значно зменшити. 

Для цього холодильник потрібно тримати в найбільш холодному місці. До того ж кожний холодильник має решітку і між цією решіткою та стіною, біля якої він стоїть, обов’язково повинно бути вільне місце. 

«Найкраще не тримати холодильник відкритим довго, адже чим довше холодильник відкритий – тим більше теплого повітря в нього потрапляє і тим більше він затрачає електроенергії для охолодження. Тому моя порада: один раз відкрити холодильник, витягнути всі необхідні продукти з нього і закрити його. Це набагато краще, ніж відкривати його по декілька разів, тим більше на довгий період часу. Особливо це стосується морозильних камер», – говорить Юрій Грицай.

Він також зазначає, що сучасні фірми вказують класи енергоспоживання холодильника, де А – відмінно, B – дуже добре, С – добре, D – нормально, Е — задовільно. 

«Наскільки це скоротить споживання електроенергії, сказати доволі важко. В кожному окремому випадку цифри будуть різними. Адже різні фірми-виробники, різні класи енергоспоживання тощо. Проте ці елементарні поради дозволять не тільки заощадити електроенергію, а й покращити його службу», — говорить експерт. 

Що стосується електричних і газових плит…

Неправильно і неефективно користуватися великою конфоркою для того, наприклад, щоб підігріти маленький кавник. 

Як наголошує Юрій Грицай, плита гріє навколишнє середовище і набагато ефективніше віддає тепло металу ніж повітрю. Тому для ефективної роботи своєї плити необхідно використовувати посуд не меншого розміру, ніж конфорка. З точки зору енергоефективності – це набагато краще. 

Освітлення 

Найперше, що варто зробити – це замінити звичайні лампи на так звані «економки». 

«Звичайну 40Вт лампу можна замінити 13Вт «економкою». За освітленням буде той самий ефект. При виборі таких лампочок варто пам’ятати, що є холодне і тепле світло. Холодне світло більше сприяє для роботи і більше підходить для офісів. Тепле світло дає можливість розслабитися. При такому освітленні дуже добре читати ввечері», — говорить Юрій Грицай. 

Крім цього, не варто забувати вимикати світло в кімнаті, в якій нікого нема. 

«Для людей, які забувають виключати світло, існують різноманітні пристрої, датчик руху і акустичне реле», – розповідає експерт. 

Акустичне реле реагує на шум та рівень освітлення. Якщо рівень освітлення низький, менше 10 lux, то акустичне реле увімкне світло, зреагувавши на шум, створений людиною (шурхіт кроків, розмова, скрип дверей). Через певний час, який можна визначити самостійно, після того, як шум припинеться, світло вимкнеться. 

Окрім цього, існують світоводи, в основі технології яких лежить принцип сонячного зайчика. 

«Ми взяли світло на вулиці і провели його в закрите приміщення, умовно світло не перетворюється на інший тип енергії, а просто проводиться з одного місця в інше, за допомогою оптичного кабеля». – розповідає Юрій Грицай. 

«Реально це відбувається так: ви проводите кабель, наприклад, до вікна. Ззовні встановлюєте дзеркальце, від якого іде оптичний кабель. Цей провід проводиться до приміщення, яке потрібно освітлити. Там є розсіювач і завдяки сонячним променям проводиться світло в темні приміщення. Це, звичайно, діє тільки вдень і не та потужність, як при використанні звичайної лампи. Але це найкраще підходить для освітлення комірчин. Також може бути певним страхуванням у випадку, якщо у вас вдома виключили світло», — говорить експерт. 

Пральна машинка

Кожна пральна машина використовує певну кількість електроенергії, і це вказує виробник. Проте вказане число діятиме лише за умови, якщо ми її правильно експлуатуємо. 

«Потрібно пам’ятати, якщо машинка недовантажена, то вона витрачає більше електроенергії. Тому потрібно правильно її експлуатувати», — зазначає Юрій Грицай. 

Електричний чайник

«Для роботи електрочайника потрібно близько 2кВТ. Якщо б він працював цілу годину, безупинну, то ми б заплатили за цю годину 20-25 гривень. До того ж, чим більше у чайнику накипу – тим більше електроенергії він споживає. Тому варто періодично його очищати», — розповідає Юрій Грицай. 

За його словами, найкраще в чайник заливати стільки води, скільки використовуєте. 

«Але тут є нюанс. Якщо ви знаєте, що зараз вам потрібно 150 грамів води для чашки чаю, але через півгодини ви знову будете пити чай, то краще відразу залити стільки води, скільки потрібно», — говорить Юрій Грицай. 

Найбільш поширена помилка при користуванні бойлером 

Найгірше, що можуть зробити люди, які користуються бойлером для того, аби зекономити – це виключати його вночі або взагалі виключати на деякий час. 

«Бойлер працює таким чином, що нагріває воду припустимо до 90 градусів. Припустимо, він нагріває 100 літрів води до 90 градусів. Протягом ночі вода остиває на 5-10 градусів. Бойлер не працює постійно, вночі він включається 2-3 рази для того, щоб догріти цю воду до потрібної температури. А тепер уявіть, що ви виключили бойлер на ніч. Вранці вода вистигла до 15-20 градусів. Ви включаєте бойлер і він використовує значно більше енергії для того, щоб її нагріти до потрібної температури, ніж би використовував вночі. Бо чим холодніша вода, тим більше він витрачає електроенергії для того, щоб її нагріти», — розповідає Юрій Грицай. 

Побутова техніка 

Телевізор, тюнер, якщо ви їх вимикаєте, проте не виключаєте з розетки, працюють в режимі standby.

«Це економний режим, але я б все-таки радив виключати з розетки. Це мало зекономить, але знову ж таки, копійка до копійки і ваша гривня збережена. До того ж зараз іде весна, громи, блискавки… Набагато безпечніше буде виключити їх з розетки», — говорить Юрій Грицай. 

Як економити вночі на 50%…

Понижуючий коефіцієнт, який застосовується до базової вартості електроенергії при її споживанні вночі, скоригували з 0,7 до 0,5. Тобто, з 7.00 до 23.00 коефіцієнт становить 1, з 23.00 до 7. 00 коефіцієнт 0,5.

Для того, щоб використовувати цю можливість економити вартує встановити багатотарифний лічильник, який при теперішніх тарифах окупиться за декілька місяців, впевнений Юрій Грицай. 

«Якщо наприклад, ви використовуєте 100 літрів теплої води для прання, то вдень заплатите 100 гривень, вночі – 50. Це найбільш зручно для прання. Вночі включив машинку, вона попрала. Рано встав – вивісив і заплатив наполовину менше, ніж мав би заплатити при звичайному лічильнику чи коли б прав вдень. Те саме стосується і використання хлібопечі, в якій є таймер. Хліб печеться 5-6 годин. На ніч поставив, таймер навів і вранці готовий хліб. До того ж економія 50%», — говорить Юрій Грицай. 

«Для того, щоб переконатися вигідно встановлювати такі лічильники чи ні, кожній людині потрібно порахувати скільки вона платитиме за послуги відповідно до нових тарифів і як могла би зекономити, використовуючи ці лічильники», — підсумовує експерт.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути