chrome firefox opera safari iexplorer

Енергетичні напої — небезпечна «гримуча суміш»

03 травня 2015 о 10:00

Енергетичні напої, іменовані також «енергетиками» або «енерготоніками», дуже поширені серед підлітків. Причин цьому багато: такі напої є безалкогольними, продають їх цілком вільно, і, мабуть, найголовніше, «бадьора» дія таких енергетичних напоїв робить їх популярними серед молоді.

Однак дія на організм від таких напоїв досить небезпечна. Енергетичні напої мають сильний антиседативний ефект. Багато з тих, хто наважується випити енергетик, відзначають біль у животі, сильну аритмію, прискорене серцебиття.

Сьогодні енергетичні напої продаються під такими помітними назвами як Red Bull, Monster і Rockstar.

Кофеїн — основна складова енергетиків. Як стимулятор, кофеїн справляє збудливу дію на нервову систему, його миттєвий вплив призводить до відновлення тонусу м’язів, підвищення працездатності, поліпшення настрою. Але в той же час кофеїн сильно впливає на серце, вживання кофеїну призводить до зневоднення організму. Наприклад, концентрація кофеїну в Red Bull у 3 рази більше, ніж в рівному об´ємі кока-коли.

У деяких енергетичних напоях кофеїн замінюють екстрактами мате або гуарани, теобраміном, екстратом женьшеню, які також містять кофеїн. Зустрічається кофеїн і під іншими назвами: теїн, матеін. Крім цього, енергетики містять сахарозу, глюкозу (швидко всмоктується в кров) — легкозасвоювані вуглеводи, різні добавки — консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, фарбники та ін.

Ще більш швидкому засвоєнню компонентів і швидкому настанню ефекту сприяє велика кількість вугільної кислоти, що містить такий напій. У підсумку така «гримуча суміш» справляє негайний вплив на організм, вичавлюючи з нього всю енергію. Це призводить до порушення обміну речовин і виснаження нервової системи.

Енергетичні напої не додають організму енергії, а лише стимулюють використання накопичених запасів. Ще більш небезпечним є їхнє поєднання з алкоголем: якщо енергетик підсилює збуджувальні процеси, то алкоголь, навпаки, гальмує роботу мозку.

Все, до чого може призвести вживання енергетичних напоїв — це виснаження захисних сил організму, ослаблення імунітету, зниження показників розумової діяльності, безсоння, втома, проблеми з серцево-судинною системою.

На виробництво і продаж енергетичних напоїв протягом кількох років діяла заборонена у Франції, Норвегії і Данії після кількох смертельних випадків через вживання таких напоїв. До подібної заборони закликали експерти у сфері охорони здоров'я в Німеччині. У США з кінця 2010 року алкогольні енергетики були заборонені в Оклахомі, Мічигані та Вашингтоні.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути