chrome firefox opera safari iexplorer

Гостиний двір руйнує судова тяганина

26 травня 2015 о 15:29

Нещодавно відбулося слухання у Вищому адміністративному суді щодо повернення Гостинному двору статусу пам’ятки архітектури та включення споруди у відповідний національний реєстр. Позов про це активісти подали ще три роки тому, коли рішенням Кабміну Гостинний двір було виключено з переліку пам’яток. Юристи й громадські активісти пройшли всі кола судової системи, дійшли до вищої інстанції, яка ухвалила, що рішення уряду було ухвалено... законно.

Позиція КМДА як учасника процесу теж збігається з рішенням суду, мовляв, за ці три роки Гостинний двір здобув уже іншого статуу від місцевих органів влади, став пам’яткою місцевого значення.

Однак, на думку юристів, різні статуси один одному не заважають, а рішення Вищого адмінсуду, що справа повертається до першої інстанції, Окружного адмінсуду міста Києва, лише затягує процес, коли споруда так і лишається без консервації. До речі, Окружний суд тепер має винести рішення, чи треба проводити експертизу споруди, на цьому активісти наполягали ще 2011 року, але тепер вони сумніваються, чи є в ній потреба, коли багато чого змінилося. Приміром, забудовник збільшив квадратуру приміщення. Адвокат, одна із засновниць ГО «Андріївсько-пейзажна ініціатива» Ірина Невмержицька вважає, що тут справа у безвідповідальності чиновників.

— Ключовий процес стосується Фонду держмайна (окрім справи про повернення статусу, триває ще кілька судів за позовами активістів. — Ред.), він має розірвати договір оренди з «Укрреставрацією», всі підстави для цього є, але Фонд чомусь цього не робить. Місто прийняло рішення забрати двір у комунальну власність, є інвестори під цікаві проекти, але в правовому полі не можемо це впорядкувати, бо є законний орендар. Тому, гадаю, все набагато примітивніше, є небажання посадових осіб державних органів брати на себе відповідальність. Немає жодних бізнесових інтересів, просто забудовник ще лякає, що заявлятиме про втрачену вигоду. Але це його ризики, бо він мав розуміти, що вкладає гроші в сумнівний проект. Це все нашаровується, виходить довга судова тяганина, а Гостиний двір руйнується, — пояснює Ірина Невмержицька.

Нагадаємо, ще минулої осені активісти збирали гроші на консервацією Гостиного двору. Зараз на рахунку близько 40 тисяч гривень. Однак орендар на територію двору активістів не пустив, споруда досі стоїть незахищена від погоди. Адвокат навіть побоюється, щоб все це з часом не рухнуло на метрополітен, тому найкращий варіант — взятися за порятунок пам’ятки ХІХ століття якнайшвидше.

Інна ЛИХОВИД, «День»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути