chrome firefox opera safari iexplorer

Як економити на їжі, а не на здоров`ї

29 липня 2015 о 13:00

Здорове харчування коштує недешево? Називаючи продукти органічними, натуральними і так далі, на нашому бажанні бути здоровими часто заробляють виробники і маркетологи. І все ж знизити витрати на їжу, і при цьому зробити свій раціон корисніше можна.

Купуйте овочі та фрукти в їх сезон

Помідори та огірки в березні коштують набагато дорожче, ніж у червні, а тим більше в розпал сезону — у липні. Вирощені натуральним способом та ще й на грядці овочі не тільки смачніші, але й містять всі ті поживні речовини, про які так багато пишуть дієтологи. Так що не варто піддаватися спокусі і купувати, наприклад, абрикоси саме зараз — через місяць вони і подешевшають, і будуть більш м'ясистими, солодкими і смачними. Так що не варто поспішати! А от сезон полуниці вже завершується. Тому, якщо хочете поласувати ягодами, поспішайте на ринок!

Робіть домашні заготовки і заморозки

Соління і варення вимагають сил, часу і вправності, але всі зусилля окупляться взимку. Заморожена чорниця в пирозі, компот з червоних ягід, малинове варення та овочеві брикети для супу, зроблені своїми руками в підсумку скоротять час приготування страв взимку і створять відчуття літа. У сезон продукти коштують дешевше, ніж магазинні заморожені суміші або консервація, і ви точно будете впевнені в тому, що їсте.

Готуйте вдома те, що зазвичай купуєте в магазині

Соуси, кондитерські вироби, буженина і шинка, безалкогольні напої — все це можна приготувати самостійно. Домашні торт або пиріг, ткемалі або майонез набагато смачніші, аніж магазинні. І до того ж обійдуться вам дешевше. А ще ви будете точно впевнені, що ніяких рослинних жирів, маргарину, яєчних порошків та інших «підсилювачів аромату і смаку» у цих продуктах немає.

Займайтеся полюванням чи збиранням 

Нехай архаїчні методи видобутку їжі — полювання, риболовля і збиральництво — змінилися роботою в офісах, але велосипедні прогулянки в лісі можуть обернутися повним кошиком малини або суниці, а тиждень у Карпатах — кілограмами грибів. Навіть якщо ви не бачите себе за збором чорниці, варто врахувати, що чим ближче продукт до місця збору, тим він дешевше. Так що сушені гриби в Яремче або Космачі будуть раз в 10 дешевші, ніж зібрані там же, але розфасовані і розставлені на полицях у магазині. А уявіть як зрадіє ваш чоловік, якщо ви з власної ініціативи відправите його на риболовлю...

Обзаведіться власними постачальниками на ринку

Ви ж все одно ходите туди кожні вихідні, тож що варто познайомитися з торговцями поближче, особливо з селянами, які з'являються на ринках тільки у вихідні. Ви, наприклад, створили на ринку попит на рукколу і базилік — тепер їх для вас вирощують спеціально, і коштують вони набагато дешевше ізраїльських. Смак і аромат у них — набагато яскравіше, ніж у розфасованих. У ще одного селянина купуйте м'ясо чи молочні продукти. Звісно, якщо ви впевнені у тому, що продавець порядний і не продаватиме людям м'ясо чи молоко нездорових тварин. Виходить дешевше, оскільки вони не проходять через ланцюжок перекупників міського базарчика.

Заохочуйте місцевого виробника

У всьому світі набирає обертів тренд sustainability. Мова йде про продукти місцевого виробництва. Люди все частіше хочуть їсти те, що виросло і дозріло недалеко від будинку. Відніміть від ціни ізраїльської полуниці або китайських яблук витрати на транспортування і приплюсуйте їх користь (адже місцеві продукти зазвичай не вирощують за прискореними методам з використанням хімічних добрив). До того ж в сезон можна обзавестися чорною смородиною або тими ж яблуками безкоштовно, у саду.

Використовуйте субпродукти

Ціла курка коштує дешевше окремих її частин, з м'яса з голяшек вийдуть відмінні котлети, кілограм яловичої печінки коштує дешевше м'якоті, а юшку можна зварити з голів і кістяків лосося, що залишилися після розбирання туші на філе. До речі, на головах останнього зазвичай залишається багато м'якоті, якої вистачить на пару невеликих порцій. Так що уважніше дивіться на цінники і вибирайте не тільки найкрасивіші і апетитні шматочки.

Робіть оптові закупівлі

Упаковка з 10 пачок рису або гречки коштує дешевше, ніж ці ж крупи, куплені по кілограму. До того ж ціни на продукти харчування неухильно зростають. Тому-то цукор для консервації купувати краще восени — навесні він знову подорожчає. Робити великі запаси не варто: розраховуйте приблизно на півроку. Тоді й економія буде помітна, і продукти не залежаться і не зіпсуються.

Пробуйте нові продукти

Шпинат, брюссельська капуста, дайкон, чорна редька, селера — цей список можна продовжувати до безкінченності. Зазвичай такі продукти користуються обмеженим попитом: дієтологи стверджують, що люди схильні обмежуватися певним набором комбінованих продуктів і дуже рідко виходять за ці рамки. Таким чином, ми обмежуємо себе в кількості корисних речовин і формуємо «харчовий» бюджет. Пошук нових смаків може допомогти його зменшити.

Робіть заміни в рецептах

Можливо, це вимагає певної вправності, але в цілому міняти продукти можна на дешевші. І підмінити морського окуня — коропом, використовувати замість помідорів аличу і так далі. Тут є невеликі секрети: жирність і тип м'яса або риби повинні збігатися (вирізку міняти на курячу грудку, лопатку — на ніжки і т.д.). Що стосується овочів і фруктів, то головний критерій заміни — їх кислотність або солодкість, і водянистість. Тож без втрат можна замінити, наприклад, персики абрикосами.