chrome firefox opera safari iexplorer

Як обрати якісну вишиту сорочку: поради від фахівців

31 липня 2015 о 13:07

Вишиванка – це не просто модний тренд або красивий одяг. Це, свого роду, символічне вбрання, яке пов’язує з минулим, дозволяє відчути невмолимий біг часу і зрозуміти, що є речі, які йому непідвладні.

Але можливо це лише тоді, коли вишиванка створена руками. І це переконливо доводять вироби вишивальниці, дизайнера вишиванок, вишитих суконь та весільних рушників Галини Олещук, що вже більше 10 років створює вишиті шедеври ручної роботи.

Чому варто обрати вишиванку ручної роботи?

Так, ручна робота дорожча, ніж машинна вишивка. Бо остання, якою б якісною вона не була, зазвичай виготовляється «на потік». Тому і крій такої вишиванки, і візерунок не гарантує вам ексклюзиву. Натомість, сорочка, пошита і вишита руками, — єдина у своєму роді. А все тому, що кожна вишивальниця володіє власним творчим баченням, щоразу наново підбираючи кольорову гаму, елементи орнаменту чи фасон.

12

Водночас, майстрині пропонують індивідуальний підхід – ви можете поділитися з ними своїми побажаннями, вибрати стиль чи візерунок, стати співучасником  творчого процесу –  і тоді результат роботи буде дійсно неповторним!

ekskljuzyvna-vyshyvanka

Як відрізнити ручну вишивку від машинної?

Шанувальники автентики чудово розуміють, про що йдеться – адже така сорочка має не тільки ексклюзивний дизайн, а й особливу енергетику. Мабуть ви помітили, що давнє музейне вбрання зовсім не виглядає застарілим, а його кольори і візерунки навіть через сто років наповнені життям. Секрет – у праці і почуттях, вкладених в роботу.

В давнину це були замовляння та молитви, які мали перетворити сорочку на оберіг. У наш час майстрині теж вишивають тільки з добрими думками, в доброму гуморі, співаючи пісень. Тоді і нитка лягає рівно, і робота йде легко. Та навіть у досконалих вишиванках, як і в житті, є ледь помітні нерівності – десь нитка натягнута слабше, десь сильніше. Якраз ця риса і відрізняє ручну роботу від машинної, — в останній все занадто гладко, неприродно.

Ще один спосіб з’ясувати, як і ким вишита сорочка – подивитися на зворотній бік. Якщо ви побачите тонесеньку плівочку під візерунком, значить робота – «набивна», штучна. До того ж, візерунок на звороті у таких виробах мало чим відрізняється від лицевого. А в недорогих зразках машинної вишивки хрестики виглядають «рідкими», орнамент не має щільності.

Часто масові виробники застосовують і синтетичні тканини, тоді як для справжніх вишиванок важливими є саме натуральні матеріали.

suchasni-vyshyti-sorochky

Важливо і те, що машинна вишивка майже ніколи не виглядає так стильно і сучасно, як ручна. І в цьому нема жодного парадоксу – адже сорочки стандартного, народного крою не мають чіткої стилістичної спрямованості. І саме тому підходять практично до всього.

Джинси, спідниця-олівець, строкате максі, класичні капрі, легінси  виглядають з традиційною вишиванкою просто розкішно. Недарма журнал Vouge назвав українську сорочку трендом 2015 року! І ви, мабуть, здогадуєтесь, що йдеться далеко не про фабричні вироби…

vyshyti-sorochky-ruchnoi-roboty

Де придбати вишиванку ручної роботи?

У будь-якому випадку вибір залишається за покупцем. Та якщо ви хочете придбати вишиванку з родзинкою, живу, на роки – це має бути ручна робота.

Інтернет-магазин oleshchuk.com, що вже більше 10 років пропонує вишиті шедеври ручної роботи, допоможе створити унікальний виріб на ваше замовлення. Ви разом з майстринями магазину зможете пройти всі етапи народження ексклюзивної вишиванки – від вибору тканини і крою до композиції та оздоблення.

Погодьтеся, ставлення до такої сорочки буде іншим – вона викликає пошану, обережність у поводженні, гордість. Адже в кожному її стіжку, в кожному сантиметрі полотна – робота золотих рук, сила давніх традицій і живої творчості. Така вишита сорочка є своєрідним вираженням характеру людини, її темпераменту і смаків – тож вона справді варта особливого місця у гардеробі сучасного українця!

* Матеріал розміщено на правах реклами

Розділи: Традиції