chrome firefox opera safari iexplorer

Чим багата Україна: На Заході є золото і бурштин, на Сході — сіль, а в Центрі — уран

02 серпня 2015 о 10:08

Влада зібралася навести лад у сфері видобутку енергоресурсів: віце-прем’єр Валерій Вощевський доручив Держслужбі геології та надр підготувати інформацію про кількість нафтових і газових свердловин і їх власників по всіх регіонах країни.

Потім Держгеонадр має інвентаризувати наявність інших корисних копалин, які є в надрах нашої країни (див. інфографіку).

finance.ua

 finance.ua

У відомстві повідомили, що така інвентаризація потрібна, оскільки, наприклад, до втрати Криму у нас було близько 10 тис. нафтогазоносних свердловин, а скільки їх залишилося, треба з’ясувати. Завершити інвентаризацію планують вже в серпні.

Як роз’яснив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, облік – це правильно: нам треба зрозуміти, які з викопних надр втратила Україна.

“Насамперед – енергоносії: на шельфі Чорного моря ми втратили понад 1,5 трлн куб. м, або приблизно чверть, всіх запасів газу. А в Донбасі ми позбулися всіх 55 шахт з антрацитовим вугіллям, на якому працюють наші ТЕС, і тепер змушені ввозити вугілля, витрачаючи валюту!” – говорить Марунич.

До речі, днями міністр енерговугілля Володимир Демчишин заявив про купівлю вугілля в ПАР по 80 $/т (в 2014 р. було по $100, але тоді долар було в 1,5 рази дешевше. – Ред.).

За словами професора Київського нацуніверситету Володимира Михайлова, незважаючи на втрату частини території, Україна залишається великим експортером залізної руди і головним постачальником титанової сировини в Європу.

Після вигнання бойовиків зі Слов’янська та Артемівська відновився також видобуток кам’яної солі: її щорічно йде на експорт до 4 млн т, а 1,5 млн т споживається всередині країни.

А ось видобуток золота, як і раніше, не ведеться через бідність родовищ і складний видобуток: собівартість золотого піску у нас виходить вище ціни злитка на світовому ринку.

Джерело: Finance.ua
Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути