Незважаючи на те, що на 90% гарбуз складається з води, він багатий на вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи В і рідкісний вітамін Т. До його складу також входять пектини, амінокислоти, білки, вуглеводи, клітковина, глюкоза, фруктоза, а також різні мінерали: фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод.
Цікавим є той факт, що за кількістю заліза гарбуз — переможець серед овочів, а цінних білків містить більше, ніж перепелині яйця. Крім того, він містить в п'ять разів більше каротину, ніж морква. Каротин в нашому організмі перетворюється у вітамін А і діє як сильний антиоксидант.
Корисні властивості гарбуза проявляються не тільки в сирому, а й у вареному вигляді, у насінні та сокові.
Гарбуз володіє такими корисними властивостями:
- добре впливає на роботу кишечнику, оскільки володіє послаблюючим ефектом;
- знижує ризик розвитку гіпертонії, атеросклерозу та інших захворювань серцево-судинної системи;
- стимулює роботу нирок, біохімічні процеси в печінці;
- корисний при захворюваннях органів травлення (гастрит, коліт);
- підтримує та зміцнює зір;
- виводить з організму холестерин, токсини, шлаки;
- підвищує імунітет;
- впливає на розщеплення каміння в нирках;
- допомагає не лише схуднути, а й позбутися захворювання сечових шляхів;
- у чоловіків покращує потенцію і виступає як профілактичний засіб простатиту;
- допомагає позбутися глистів та інших кишкових паразитів;
- добре впливає на нервову систему, володіє заспокійливим ефектом;
- під час зовнішнього використання лікує опіки та запалення.
Використовують гарбуз також у косметології: він покращує вигляд шкіри при вугрових висипах, допомагає зміцнити нігті та волосся, оберігає від появи ранніх зморщок.
Окрім того, вчені довели, що гарбуз захищає від розмноження туберкульозної палички та появи карієсу.
Шкода та протипоказання гарбуза
Незважаючи на велику користь, гарбуз має й протипоказання, хоча їх і небагато. Гарбуз не можна вживати людям, які страждають від виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриту.
Не рекомендують вживати його при зниженій кислотності і порушеннях кислотно-лужного балансу в організмі, а також при тяжкій формі цукрового діабету.