Ціни на свіжі овочі ростуть як на дріжджах. Лише за цей тиждень плодоовочевий індекс зріс на 14,4%. Тижнем раніше цей показник зріс на 23,3%. За жовтень вартість плодоовочевого кошика українців зросла вже в півтора раза, повідомляє “АПК-Інформ: овочі та фрукти”.
“Таке різке зростання цін на плодоовочеву продукцію в жовтні – унікальне явище. Як правило, у цей період ціни на овочі та фрукти знижуються під впливом подальшого збору продукції нового врожаю, за винятком хіба що тепличних овочів, ціни на які зростають. У цьому сезоні зростання цін бачимо насамперед у сегменті борщових овочів, збір яких саме у розпалі”, – каже керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман.
За цей тиждень подорожчали і цибуля, і морква, і капуста, і картопля. При цьому ціни на картоплю зросли аж на 19,8%. А на червоний буряк — аж на 28,6%.
Аналітик пояснює зростання цін тим, що фермери свідомо стримують продаж, аби пізніше продавати урожай дорожче. Утім, такий “хід конем” може зіграти з ними злий жарт. Скажімо, ціни на цибулю найближчим часом можуть піти на спад за рахунок поставок з Польщі — в Україну уже почали надходити великі партії польської цибулі.
Найбільш стабільними поки що залишаються ціни на фрукти. За останній тиждень ціни на них зросли лише на 0,7%. Основна причина такої стабільності — низька купівельна спроможність українців, які змушені економити на фруктах.