chrome firefox opera safari iexplorer

Чи списують на гасіння торф’яників мільйони?

20 жовтня 2015 о 14:57

Виявляється, те, що на вулиці жовтень і термометр показує від сили +12 удень, не означає, що минула пора масових пожеж. Навіть навпаки. У східних, більшості центральних, північних регіонах України, у Запорізькій, в окремих районах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей 17—19 жовтня утримувалася надзвичайна (5-го класу) пожежна небезпека, попередили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

У Київській області за останній тиждень було справжнє торф’яне пекло. У столиці на тижні рівень забруднення повітря небезпечними елементами, що утворюються в процесі горіння, перевищив норму в 2—3,5 раза.

На сьогодні рятувальники намагаються загасити аж 122 га землі, де виявили 24 осередки тління торфів. Це, зокрема, в кількох селах Києво-Святошинського, Баришівського, Вишгородського, Іванківського, Васильківського, Броварського, Обухівського, Бориспільського, Макарівського і Переяслав-Хмельницького районів. Наймашстабніша територія тліє в Бородянському районі — більш як 70 га.

До гасіння залучено 322 рятувальники та 82 одиницi техніки.

«Торф’яні пожежі рухаються повільно, по декілька метрів на добу, і відзначаються тим, що їх майже неможливо загасити, — коментують в ДСНС. — Вони небезпечні раптовими проривами вогню з-під землі і тим, що їхній край не завжди помітний. Ознакою підземної торф’яної пожежі є характерний запах гарі, місцями з-під землі просочується дим». Окрім цього, тліючий торф небезпечний і тим, що в грунт, котрий прогорів, можуть провалитися люди і техніка, тож ДСНС-ники закликають бути уважними та не ходити біля небезпечних місць.

На даний момент у службі переконують, що «радіаційний фон у Києві та області перебуває в межах норми та становить у середньому 12—14 мікрорентген на годину (безпечний рівень радіаційного фону до 30 мікрорентген на годину).

Серед причин, через які не вдається упродовж кількох місяців приборкати горіння торф’яників, почали називати небажання відповідальних посадовців позбутися... джерела прибутку. Виїзд лише однієї пожежної бригади коштує, щонайменше, 1,5 тисячі гривень. І формально списати на гасіння можна мільйони.

Дивно, чому на Банковій не приділять проблемі більше уваги, адже вона зачіпає здоров’я, без перебільшення, мільйонів людей (тільки в Києві — більше трьох млн.). Принаймні два останні дні і в центр столиці в прямому значенні доходив сморід від пожеж. І це за останні кілька місяців — раз п’ятий-шостий.

Розділи: Довкілля

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути