chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині визначаються із ювілейними заходами до 160-річчя Івана Франка

09 жовтня 2015 о 09:14

У Дрогобичі відбулося перше засідання організаційного комітету з відзначення 160-річчя від дня народження Івана Франка.

Про це повідомив власкор IA ZIK з посиланням на сектор з питань інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю райдержадміністрації.

Як зауважив голова Дрогобицької райдержадміністрації Максим Лісогор, відкриваючи засідання, «Іван Франко – геній української думки і Дрогобиччина повинна гідно підготуватись до 160-річчя від дня народження славетного земляка».

Він зазначив, що необхідно в короткий термін напрацювати головні, об’ємні пропозиції, щоб подати їх на розгляд та затвердження до Львівської облдержадміністрації та Кабінету міністрів України ще до прийняття бюджету на наступний рік.

Заступник голови райдержадміністрації Іван Мізерник, ректор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Надія Скотна, голова Дрогобицької районної ради Михайло Сікора, голова міськрайонного товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Микола Садоха, голова Благодійного фонду ім. І. Франка Ярослав Радевич-Винницький, директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Ореста Резекулова, директор Дрогобицької художньої школи Ігор Шимко, в.о. керівника відділу культури і туризму Надія Козар, сільський голова Нагуєвич Михайло Чапля поділись міркуванням з приводу відзначення ювілейної дати, висловили низку пропозицій.

Зокрема, Дрогобицький педуніверситет традиційно буде проводити ряд заходів «Країна Франкіана», у Дрогобичі планується встановлення художніх меморіальних таблиць на будинках, пов’язаних з іменем Івана Франка та стендів при в’їзді до Дрогобича.

Запропоновано до ювілею перевидати багатотомник творів Каменяра, видати його твори для незрячих та на компакт-дисках, випустити якісні промоційніі матеріали та пам’ятні медалі, відновити наукові «Франкові читання», упорядкувати могилу батьків Івана Яковича в Нагуєвичах та встановити скульптурну композицію в Ясениці-Сільній, де народилась мама І. Франка, і, найголовніше, – довести до належного рівня стан автомобільних доріг та відремонтувати міст на шляху Ясениця-Сільна – Нагуєвичі.

Ігор Шимко презентував свій проект продовження «Стежки Франка», встановлення на ній ще десяти фігур героїв творів письменника та упорядкування стежки до урочища «Ярина». Також він запропонував розпочати створення скансену «Село часів Франка», де б розмістилися садиби того часу, ярмарок, шинок, пасіка та інше.

Нагадаємо, що 27 серпня 2016 року Україна відзначатиме 160-річчя Івана Франка. Львівська обласна державна адміністрація вже звернулася до Президента України Петра Порошенка із пропозицією щодо проголошення 2016 року ювілейним роком Івана Франка.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути