chrome firefox opera safari iexplorer

Яценюк реанімує ідею Табачника замінити шкільні підручники планшетами?

02 жовтня 2015 о 14:11

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк виступає за забезпечення шкіл навчальними планшетами замість друкованих підручників.

Про це він заявив під час зустрічі з 20 директорами шкіл Києва, які були призначені за результатами відкритого відбору, передає «Українська правда».

«З точки зору державних інтересів – тут простіше профінансувати планшети, ніж підручники», – сказав він.

За словами Яценюка, навчальні планшети можуть виконувати свої функції в середньому впродовж п’яти років.

Необхідно розробити нову комунікаційну освітню стратегію, зазначив Яценюк, яка передбачатиме введення сучасних технологій у навчальний процес.

Зокрема, необхідно ввести «електронні щоденники», які дозволять інформувати батьків про результати дітей у школі.

Нагадаємо, така ідея звучить не вперше. У 2012—2013 роках тодішній міністр освіти і науки України Дмитро Табачник не раз заявляв на різних прес-конференціях про перехід шкіл на електронні підручники. Обіцяли, що до 2015 року всі 17 тисяч українських шкіл мають бути забезпеченими електронними підручниками. Таке нововведення також було передбачено Національним проектом «Відкритий світ».

В свою чергу, екс-глава Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислав Каськів зазначав, що «Немає сенсу страждати соціальним популізмом — дарувати дітям олігархів і бізнесменів за рахунок державного бюджету ці пристрої, які потім не будуть цінуватися. Усім батькам ми надаємо унікальну, можна сказати, ексклюзивну можливість придбати пристрої нижче ринкової вартості». Також, за його словами, девайси можна буде придбати під безвідсотковий кредит. «Погашення кредиту обійдеться батькам у кілька євро на місяць. Це буде замість витрат на книги», — пояснював він.

Передбачалася і соціальна частина, тобто дітей-інвалідів, сиріт держава мала забезпечити пристроями безкоштовно. «Я вважаю, що ми знайшли максимально збалансований і правильний підхід щодо дистрибуції пристроїв. Він дозволяє виконати і соціальну місію держави, і дає можливість широкого вибору діапазону девайсів — від найдешевших до найдорожчих. Але ми не можемо зобов'язувати батьків купувати той чи інший пристрій», — зазначав Каськів.

До речі, Державне підприємство «Відкритий світ» мало ще у 2012 році запустити пілотний проект з навчання школярів 7-их класів з 500 шкіл у різних областях на базі електронних підручників та спеціального навчального порталу. Про це заявляв глава Держагентства з інвестицій та управління національними проектами В'ячеслав Каськів. Планувалось також оголосити тендер на закупівлю близько 20 тис. електронних пристроїв, які будуть представляти із себе щось середнє між ноутбуком і планшетом.

«Рідна країна»

Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути