chrome firefox opera safari iexplorer

Три рецепти медової випічки від галицьких господинь

19 листопада 2015 о 13:00

На Галичині віддавна лікувалися медом, споживали його у їжу, готували хмільні напої, а також із ним випікали різноманітну здобу, що смакувала і дітям і дорослим. Пропонуємо вам кілька рецептів медової випічки, переписаних від файних господинь.

Медівник родинний, переписаний від Рудницьких-Пайкушів

Складники: 1 склянка меду, 1 склянка цукру, 3 яйця, 3 склянки борошна, 2 столові ложки топленого вершкового масла, 1 склянка молока. 1 чайна ложка соди, 200 г. родзинок, ½ чайної ложки кориці, ½ чайної ложки гвоздики, дрібка меленого мускатного горіха, 1 склянка січених волоських горіхів.

Спосіб приготування: мед та цукор розтопити, охолодити до теплого. Розтерти яйця, додаючи теплий мед із цукром. Поступово доливати молоко з содою, досипати пересіяне борошно і розтирати до однорідної консистенції. Відтак додати родзинки, горіхи та прянощі. Все добре розмішати ложкою. Тісто вили ти в малу форму, вистелену промащеним папером, і пекти приблизно 1 годину: перші 20 хвилин при температурі 160-170 градусів за Цельсієм, а тоді – 200-210.

Медівники із житнім борошном, переписаний від Галі Ґенґало

Складники (для тіста): 2 склянки меду, ¾ літра житнього борошна, ½ літра пшеничного борошна, 2 жовтки, 2 столові ложки соди, 1 столова ложка оцту.

Складники (для помадки): 3 столові ложки какао, 3 столові ложки цукру, 3 столові ложки води, 125 грамів масла.

Спосіб приготування: мед розтопити й остудити. Борошно пересіяти і вимішати із содою, погашеною оцтом. Доливаючи до борошна мед, замішувати тісто. Вкінці додати жовтки. Ретельно вимішати тісто і поставити на 24 години в холодильник. Після того відрізати від тіста по шматку, перемішувати, розкачувати на товщину 1-1,5 см і вирізати формочками тістечка. Пекти помірно нагрітій печі до  темного кольору.

Щоб приготувати помадку: усі складники покласти в ринку і нагрівати до утворення однорідної маси. Тістечка покрити шоколадною помадкою.

Медовий пляцок із чорносливом

Складники (для тіста): 150 г. цукру, 150 г. меду, 2 столові локи молока, 2 яйця, 300 г. борошна, 1 чайна ложка соди.

Складники (для крему): 100 г. масла, 2 жовтки. 2 столові ложки молока, 250 г. цукру-пудри, 400 г. сметани.

Складники ( для начинки): 200 г. чорносливу.

Спосіб приготування: розтопити мед та цукор. Молоко підігріти, всипати до нього соду, а як охолоне, влити його до меду. Потрохи додати пересіяне борошно і додати яйця. Замісити тісто та поставити на 1 добу у холодне місце. Розділити тісто на 3-4 частини. Пекти в замащеній жиром британці до золотистого кольору Приготувати крем: цукор-пудру розтерти із жовтками, додати молоко і варити на маленькому вогні до запустіння. Остудити. Сметану збити із цукром-пудрою. Масло добре розтерти із заварним кремом та збитою сметаною. Чорнослив запарити окропом, остудити. Порізати на маленькі шматки.

Перемастити коржі кремом, викладаючи на крем чорнослив. Верх пляцка намастити кремом і посипати тертим шоколадом. Пляцок має постояти хоча б 12 годин перед споживанням.

 

Джерело: Твоє місто
Розділи: Традиції