chrome firefox opera safari iexplorer

Три рецепти медової випічки від галицьких господинь

19 листопада 2015 о 13:00

На Галичині віддавна лікувалися медом, споживали його у їжу, готували хмільні напої, а також із ним випікали різноманітну здобу, що смакувала і дітям і дорослим. Пропонуємо вам кілька рецептів медової випічки, переписаних від файних господинь.

Медівник родинний, переписаний від Рудницьких-Пайкушів

Складники: 1 склянка меду, 1 склянка цукру, 3 яйця, 3 склянки борошна, 2 столові ложки топленого вершкового масла, 1 склянка молока. 1 чайна ложка соди, 200 г. родзинок, ½ чайної ложки кориці, ½ чайної ложки гвоздики, дрібка меленого мускатного горіха, 1 склянка січених волоських горіхів.

Спосіб приготування: мед та цукор розтопити, охолодити до теплого. Розтерти яйця, додаючи теплий мед із цукром. Поступово доливати молоко з содою, досипати пересіяне борошно і розтирати до однорідної консистенції. Відтак додати родзинки, горіхи та прянощі. Все добре розмішати ложкою. Тісто вили ти в малу форму, вистелену промащеним папером, і пекти приблизно 1 годину: перші 20 хвилин при температурі 160-170 градусів за Цельсієм, а тоді – 200-210.

Медівники із житнім борошном, переписаний від Галі Ґенґало

Складники (для тіста): 2 склянки меду, ¾ літра житнього борошна, ½ літра пшеничного борошна, 2 жовтки, 2 столові ложки соди, 1 столова ложка оцту.

Складники (для помадки): 3 столові ложки какао, 3 столові ложки цукру, 3 столові ложки води, 125 грамів масла.

Спосіб приготування: мед розтопити й остудити. Борошно пересіяти і вимішати із содою, погашеною оцтом. Доливаючи до борошна мед, замішувати тісто. Вкінці додати жовтки. Ретельно вимішати тісто і поставити на 24 години в холодильник. Після того відрізати від тіста по шматку, перемішувати, розкачувати на товщину 1-1,5 см і вирізати формочками тістечка. Пекти помірно нагрітій печі до  темного кольору.

Щоб приготувати помадку: усі складники покласти в ринку і нагрівати до утворення однорідної маси. Тістечка покрити шоколадною помадкою.

Медовий пляцок із чорносливом

Складники (для тіста): 150 г. цукру, 150 г. меду, 2 столові локи молока, 2 яйця, 300 г. борошна, 1 чайна ложка соди.

Складники (для крему): 100 г. масла, 2 жовтки. 2 столові ложки молока, 250 г. цукру-пудри, 400 г. сметани.

Складники ( для начинки): 200 г. чорносливу.

Спосіб приготування: розтопити мед та цукор. Молоко підігріти, всипати до нього соду, а як охолоне, влити його до меду. Потрохи додати пересіяне борошно і додати яйця. Замісити тісто та поставити на 1 добу у холодне місце. Розділити тісто на 3-4 частини. Пекти в замащеній жиром британці до золотистого кольору Приготувати крем: цукор-пудру розтерти із жовтками, додати молоко і варити на маленькому вогні до запустіння. Остудити. Сметану збити із цукром-пудрою. Масло добре розтерти із заварним кремом та збитою сметаною. Чорнослив запарити окропом, остудити. Порізати на маленькі шматки.

Перемастити коржі кремом, викладаючи на крем чорнослив. Верх пляцка намастити кремом і посипати тертим шоколадом. Пляцок має постояти хоча б 12 годин перед споживанням.

 

Джерело: Твоє місто
Розділи: Традиції

24 червня

Інші дати
За церковним календарем 24 червня християни, які живуть за західною традицією святкують Різдво Іоанна Хрестителя, або Івана Предтечі. 
Іван Предтеча був посланцем Бога, щоб сповістити людям про прихід і живу присутність Месії на землі. Він указує на Спасителя і хрестить Його в ріці Йордан.
Розгорнути
Василь Будник
1913 - український учений у галузі ракетобудування та космічної техніки. Розробник перших балістичних ракет, один із засновників конструкторського бюро «Південне». Герой Соціалістичної Праці. Академік НАН України.
Розгорнути
Іван Стешенко
1873-український літературознавець,письменник.
Розгорнути
Народився Іван Твердохліб
(1899. с. Довжик Харківської обл. - 1986) - український актор театру і кіно. ролі: Оврам ("Патетична соната"), Череви ("Сорочинський ярмарок"), Павло ("Коліївщина"), Іван ("Дорогою ціною") та ін.
Розгорнути
Народився Феофіл Яновський
(1860, с.Миньківці, Хмельницька область – 1928), український лікар-терапевт, один з засновників Київської терапевтичної школи. За його ініціативою на Київщині в інших регіонах засновано багато протитуберкульозних закладів санаторного типу. Національний інститут фтизіатрії та пульмонології носить ім»я Ф.Г.Яновського.
«Любити ближнього – це найважливіша з людських наук, вона вистраждана людством " (Олексь Гончар)
Розгорнути