chrome firefox opera safari iexplorer

Паски і баранці — рецепти здоби до Великодня

27 квітня 2016 о 13:00

розпочався Страсний тиждень, протягом якого господині традиційно печуть паски та баранчики до свята. Пропонуємо 5 рецептів Великодньої здоби, які можна приготувати до урочистого столу.

Традиційна паска

Складники: 7 скл. борошна в/г, 70 г. дріжджів пресованих, 1 ч. л. солі, 2 скл. молока, 8-10 яєць, 250 г. цукру, 250 г. масла, 1 пакетик ванільного цукру, 50 г. коньяку, цедра лимона і апельсина.

Фото: brightwallpapers

Приготування. Половину борошна перемішати із розчиненими в теплому молоці дріжджами і залишити, щоб опара підійшла. Яйця розтерти з цукром, ванільним цукром і сіллю. Цедру лимона і апельсина дрібно подрібнити. До опари додати коньяк, яєчну суміш, цедру, решту борошна і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло і дуже добре вимісити. Накрити, залишити, щоб тісто підійшло.

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі в 2 рази, поділити його і викласти у форми, заповнивши їх тістом на 1/3 висоти. Форми попередньо змастити маслом чи маргарином і застелити папером, котрий також необхідно змастити. Форми з тістом поставити в тепле місце на 60-70 хв., щоб тісто підійшло. Поверхню змастити жовтками. Випікати при температурі 180-200оС протягом 30-60 хв., у залежності від маси виробу.

Фірмова паска від Дарії Цвек

Складники: 1 кг борошна, 400 г. молока, 10 жовтків, 100 г. мокрих дріжджів, 200 г. масла або маргарину, 300 г. цукру, 100 г. ізюму, ½ ч. лож. солі, потерта цедра з 1 лимона.

Фото: yakulinar.net

Приготування. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі слід розвести у теплому молоці і додати 100 г. цукру і 200 г. борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

Після того, як суміш підросте – треба додати решту цукру, жовтки, ізюм, цедру лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук.

Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Посадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв. Із цієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Дарія Цвек звертає увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир потрібно додавати обов’язково наприкінці.

Сирна паска з мигдалем

Складники: 500 г. сиру, 4 ст. ложки вершкового масла,¾ склянки цукру, 60 г. солодкого мигдалю,ванільний порошок,4 яйця.

Фото: yakulinar.net

Приготування. Сир протерти крізь сито, покласти в ємкість, додати почищений дрібно посічений мигдаль, розігріте масло, ванільний порошок і розтерті з цукром сирі жовтки. Все добре змішати, додати збиті білки, викласти у форму, змащений маслом, і поставити в духовку запікатися при температурі 180 градусів близько 40 хв.

Традиційний великодній баранець

Складники: 180 г. борошна, 4 яйця, 200 г. цукру-пудри, 1 пакетик ванільного цукру, 60 г. гарячого молока, вершкове масло, лимонна цедра; для помадки: 200 г. цукру-пудри, 1 яєчний білок, лимонний сік.

Фото: vsitury.com.ua

Приготування. Відділити білки від жовтків, жовтки розтерти з цукром, влити молоко і все збити. Додати цедру, ванільний цукор і просіяне борошно. Білки збити на круту піну з дрібкою солі, влити в тісто і обережно перемішати. Форму ретельно змастити маслом і притрусити борошном, влити тісто і випікати при 180 градусах протягом 30 хв. Вистудити, не виймаючи з форми, охолодженого баранчика полити помадкою.

Великодній баранець із горіхами і маком

Складники: 500 г. борошна, 1 пакетик сухих швидкорозчинних дріжджів,1 ч. л. цукрової пудри, 2 ч. л. солі, 2 збитих яйця, 50 г. розтопленого вершкового масла, подрібнені горіхи, мак, ягоди смородини.

Фото: aif

Приготування. Борошно слід з'єднати з дріжджами. Тоді – додати цукрову пудру, сіль, 1,5 яйця, розтоплене масло і 250 мл теплої води. Потім треба місити тісто протягом 5 хв.  Далі треба поставити тісто в тепле місце. Коли воно збільшиться в об'ємі вдвічі, місити руками на кухонній дощечці, додаючи горіхи.

Із четвертої частини тіста зробіть голову баранчика, вуха і ноги. У решту тіста додайте мак і сфоруйте із ньго кульки. Розташуйте на змащеному жиром деку, сформувавши тіло. Прикріпіть голову, вуха і ноги.

Тримайте в теплому місці, поки об'єм збільшиться вдвічі. Намажте збитим яйцем і посипте мигдальними горіхами. З ягід смородини зробіть очі. Випікайте в попередньо розігрітій духовці при 200-220 С протягом 25 хв.

Джерело: Твоє місто
Розділи: Суспільство

28 січня

Інші дати
Семен Брауде
(28 січня 1911, Полтава — 30 червня 2003, Харків) — український радіофізик і радіоастроном. Академік АН УРСР (з 1958), доктор технічних наук, професор. Засновник радіоокеанографії та декаметрової радіоастрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Високович
(1854, м. Гайсин Вінницька область - 1912), паталогоанатом, бактеріолог та епідеміолог. Вважається основоположником харківської школи бактеріологів.
Розгорнути
Народився Василь Масютин
(1884, м. Рига, Латвія - 1955) - український художник, скульптор, майстер гравюри, представник символізму. Автор гравюр "В Буковині", "Маніфестація" та ін. Оформлення літературних творів Гоголя, Блока тощо. Пам"ятник Глінці у Берліні.
Розгорнути
Народився Юлій Мейтус
(1903, м. Єлисаветград, нині м. Кіровоград, - 1997) - український композитор єврейського походження. Автор 17 опер ("Гайдамаки", "Украдене щастя", "Ярослав Мудрий" та ін.), близько 300 романсів на слова Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Андрія Малишка, Павла Тичини та ін.
Розгорнути