chrome firefox opera safari iexplorer

Рецепти куті від зірок

06 січня 2016 о 13:52

Жоден різдвяний стіл не може обійтися без традиційної куті. Здавалося б, страва більше ніж проста у приготуванні. Проте є деякі секрети, які допоможуть просту кутю зробити кулінарним шедевром.

ТСН.ua з'ясував, як кутю готують українські зірки і що додають, аби вона вийшла смачнішою.

Рецепт куті від Маші Собко: «Головне обсмажити горішки»

Українська співачка Маша Собко зізналася, що перший раз готувала кутю минулого року разом з каналом 1+1. Цьогоріч красуня вже поділилася, як збирається робити страву самостійно.

За Машиним рецептом, спочатку треба добряче розпарити родзинки. Потім подрібнити мак, слідом взяти грецький горіх і обжарити його.

«У мене в чоловіка алергія на горіхи, тому я завжди їх обсмажую. Однак і правильніше перш ніж кудись додати горіхи, обов'язково обсмажити. Так буде смачніше», — поділилася співачка.

Після того Собко промиває пшеницю, замочує її на півгодини, і вже тоді варить до готовності. Коли всі інгредієнти готові, їх змішують і додають мед.

Рецепт куті від мами Камалії: «Для смаку додайте трохи солі»

Мама дружини пакистанського мільярдера Мухаммада Захура, співачки Камалії, Інна Петрівна обожнює самостійно готувати. Кутя не стала виключенням. Інна Петрівна у подробицях розповіла,як зазвичай готує різдвяну страву.

«Берете спеціальну пшеницю для куті, десь два стакани. Відварюю її, вона має повністю пропаритися. У кінці можна додати столову ложку оливкового масла, тоді пшениця буде розсипчастою. Потім беру мак, промиваю його, замочую. Можна не відварювати, а просто залити окропом і настоювати ніч», — почала Інна Петрівна.

Вона також додала, що якщо бере два стакана пшениці, то треба взяти не менше 0,5 кг волоських горіхів. Горіхи Інна Петрівна радить подрібнити за допомогою качалки, але не дуже дрібно «Кладу горіхи в целофан, беру качалку і розкочую до невеличких шматочків, але так, щоб горіх ще можна було розжувати», — зауважила жінка.

Потім Інна Петрівна бере два стакани родзинок, миє його. Після цього бере мак і трохи подрібнює його у блендері «До маку варто додати 4-6 столові ложки меду, потім додаєте пшеницю, родзинки та горіхи. Перемішуєте все це, а в кінці для смаку я завжди додаю трохи солі. Ще можна влити трохи кип'яченої води, аби кутя була м'якішою», — підсумувала мама Камалії.

Рецепт куті від Соломії Вітвіцької: «До куті можна додати узвар»

Незмінна ведуча «ТСН. Особливе» Соломія Вітвіцька будучи родом зі Львова, як ніхто інший знає, як правильно приготувати смачну кутю.

Соломія радить взяти 1 склянку пшениці, 100 грам маку, 100 грам почищених волоських горіхів, 100 грам родзинок та три столові ложки меду. Ведуча також рекомендує попередньо замочити пшеницю на ніч, а потім зварити. «Мак теж запарити, тоді у макітрі розтерти і додати до пшениці. Також поріжте горіхи, родзинки та мед. Якими вони будуть за розміром, залежить від ваших вподобань», — розповіла Вітвіцька.

Після того Соля все разом змішує і в кінці додає узвар. За словами ведучої, тоді кутя виходить дуже смачною.

Рецепт куті від батька Тоні Матвієнко: «Основа куті – це мак»

Батько української співачки Тоні Матвієнко, Петро Іванович Гончар успадкував рецепт куті ще від своєї мами, тож залюбки поділився з нами класичним рецептом страви «Так кутю готувала ще моя мама в селі. Основа куті, смак, залежить від кількості маку. Мак обов'язково тертий, не молотий. Тому що оця фактура тертості, вона пишна робиться, мак робиться пишний. А якшо перемолоти то він буде як пісок у зубах», — почав розповідати Петро Іванович.

За його словами пшеницю, родзинки, так само як і мак, попередньо варто замочити. Можна на ніч, а можна на 4-5 годин. Після того пшеницю треба зварити, а мак перетерти у ступі. Потім треба взяти волоські горіхи і порізати їх на невеличкі шматочки. Після того усе перемішати і додати цукор за смаком.

Смачного!

Розділи: Традиції

28 січня

Інші дати
Семен Брауде
(28 січня 1911, Полтава — 30 червня 2003, Харків) — український радіофізик і радіоастроном. Академік АН УРСР (з 1958), доктор технічних наук, професор. Засновник радіоокеанографії та декаметрової радіоастрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Високович
(1854, м. Гайсин Вінницька область - 1912), паталогоанатом, бактеріолог та епідеміолог. Вважається основоположником харківської школи бактеріологів.
Розгорнути
Народився Василь Масютин
(1884, м. Рига, Латвія - 1955) - український художник, скульптор, майстер гравюри, представник символізму. Автор гравюр "В Буковині", "Маніфестація" та ін. Оформлення літературних творів Гоголя, Блока тощо. Пам"ятник Глінці у Берліні.
Розгорнути
Народився Юлій Мейтус
(1903, м. Єлисаветград, нині м. Кіровоград, - 1997) - український композитор єврейського походження. Автор 17 опер ("Гайдамаки", "Украдене щастя", "Ярослав Мудрий" та ін.), близько 300 романсів на слова Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Андрія Малишка, Павла Тичини та ін.
Розгорнути