chrome firefox opera safari iexplorer

Фестиваль гентешів відбудеться на Закарпатті

29 січня 2016 о 08:00

В селі Геча, що на Закарпатті, відбудеться Міжнародний фестиваль-конкурс гентешів (коліїв). Сюди з'їдуться кращі майстри з приготування традиційних м'иясних страв з різних країн.

Конкурс гентешів — це довгі ряди наметів, казанів і мангалів, де команди з різних країн змагаються, хто краще приготує страви зі свинини. Журі навіть дивиться за тим, як забивають свиню, як обпалюють і як білують. В Угорщині, приміром, навіть є королівське товариство гентешів, там це — шанована професія. Одна з цілей конкурсу — відродити цю шановану в минулому професію в Україні.

З позаранку до пізнього вечора різники демонструватимуть свою майстерність, а кулінари готуватимуть з парної свинини різноманітні традиційні закарпатські страви — шкварки, гурки, ковбаси, шинки, бограчі та інше. І все це під гарне закарпатське вино. Вважається, що саме воно найкраще підходить до м'ясних страв.

У період святкування у відвідувачів є можливість не тільки спостерігати спритність майстрів, ознайомитися з технологією приготування смачних м'ясних страв, але і насолодитися ними. А ближче до вечора фестиваль наповнюється шумом, чудовими емоціями і веселою народною музикою.

Фестиваль проходить щорічно в останню суботу січня у селі Геча (Берегівський район, Закарпаття) і цього року відсвяткує ювілейну дату – 10 років.

Фестиваль гентешів вважається одним з кращих і найбільш масштабних гастрономічних фестивалів Закарпаття та всієї України в цілому. Цього року він відбудеться 30 січня.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути