chrome firefox opera safari iexplorer

10 фактів про Казиміра Малевича

23 лютого 2016 о 16:05

Сьогодні день народження відомого українського художника, польського походження , одного з творців абстракціонізму і суперматизму -  Казиміра Малевича, тож пропонуємо Вашій увазі підбірку з 10 цікавих фактів про нього.

1.Сам художник стверджував, що багато в чому на нього вплинуло українське село і українське народне мистецтво.

2. Казимір Малевич дуже гарно співав і мав чудовий бас. За свідченнями його знайомих і родичів, однією з його улюблених пісень була наступна: «

Гуде вітер вельми в полі,
Реве ліс ламає,
Козак журиться сердешний,
Долю проклинає.

Гуде вітер вельми в полі,
Реве ліс ламає,
Плаче козак молоденький,
Що робить не знає…»

3. У пізніші періоди своєї творчості багато в чому його надихала аерофотозйомка. Пейзажі які були отримані згори — надихали його на творчість.

4. Багато в чому, нормальні умови для роботи у Києві Казиміру Малевичу забезпечувало заступництво Миколи Скрипника — народного комісара освіта УРСР.

5. Світове визнання до Казиміра Малевича прийшло у 1927 році, коли він відвідав зі своєю виставкою Варшаву, Берлін і Мюнхен. Але він був змушений терміново повертатись до Ленінграду і залишити за кордоном частину твоїх творів.

6. Незважаючи на світове визнання, посилення сталінської диктатури призвело до того, що стиль Казиміра Малевича виявився не бажаним. Його манера і стиль були названі буржуазними, які не можуть відображати реалій соціалістичного життя.

7. Єдиний художник у творчості якого відобразився Голодомор 1932—1933 рр. На малюнку який було виконано олівцем, Малевич зобразив 3 фігури на обличчі яких зображені серп і молот, хрест і труну. Цей малюнок — алюзія на цитату з народної пісні: « де серп і молот, там смерть і голод»

8. Друзі Казиміра Малевича, все ж таки, не виконали його передсмертне побажання, і не встановили над його  похованням архітектон — один з його абстрактних макетів, у якому мав бути телескоп направлений на Юпітер.

9. Багато в чому, нормальні умови для роботи у Києві Казиміру Малевичу забезпечувало заступництво Миколи Скрипника — народного комісара освіта УРСР.

10. Саме ж тіло Казиміра Малевича помістили у труну, у формі хреста. Під час війни, місце його поховання було втрачене, а згодом віднайдене группою ентузіастів.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути