chrome firefox opera safari iexplorer

4 причини практикувати терпіння

18 квітня 2016 о 12:00

Терпіння має важливе значення для повсякденного життя і може бути ключем до щастя.

Релігії і філософи вже давно хвалять цю чесноту, тепер і вчені починають робити те ж саме, пише The Huffington Post.

Дослідження, які багато років проводив науковий центр при Каліфорнійському університеті в Берклі, показали, що хороші речі дійсно приходять до тих, хто вміє чекати.

Приводимо деякі наукові переваги терпіння, які виявили вчені.

Терплячі люди мають стійку психіку

Згідно з дослідженням 2007 року терплячі люди, як правило, менше схильні до депресії і негативних емоції. Причиною цього вчені вважають те, що вони можуть краще справлятися з розпачем чи стресовими ситуаціями.

Ці люди також є більш задоволені життям і менш пригнічені. Вони уважні до інших, відчувають достаток та вдячність до людства і всесвіту.

 Терплячі люди, як правило, менше схильні до депресії і негативних емоції. Фото Jim_Filim/Depositphotos

Досліди за участю 71 студента старших курсів, які проводилися у 2012 році, показали, що протягом двох тижнів більшість з піддослідних навчилися розпізнавати почуття і їх «спускові механізми», регулювати свої емоції, співпереживати іншим та медитувати.

Тобто терпіння – навик, який ви можете практикувати і це може принести користь вашому психічному здоров'ю.

Терплячі люди є кращими друзями і сусідами

У стосунках з іншими людьми, терпіння стає формою доброти.

Дослідження показують, що люди з такою чеснотою, як правило, більш схильні до емпатії, є справедливими і поблажливими до інших.

Докази цього можна знайти у дослідженні 2008 року, коли піддослідних групували по чотири людини і попросили вкладати гроші у загальний котел, який буде потім подвоєно і перерозподілено згідно вкладів. Гра дала гравцям фінансовий стимул, щоб бути скупим, але терплячі люди внесли більше в банк, ніж інші гравці.Терплячі люди також мали тенденцію бути менш самотніми. Можливо тому, що дружба і її збереження, як правило, вимагає здорової дози терпіння, а також великодушності, співчуття, милосердя і прощення. Тож подумайте про те, як бути кращим другом, щоб з вами було комфортно.

Терпіння допомагає у досягненні цілей

Шлях до досягнення мети часто є довгим, і ті, хто хочуть бачити результати негайно, не готові йти ним.

Вже згадане дослідження 2012 року показало, що терплячі студенти доклали більше зусиль для досягнення своєї мети. Крім того, вони були більш задоволені, коли вони досягли їх (особливо, якщо ці цілі були важкими).

 Шлях до досягнення мети часто є довгим, і ті, хто хочуть бачити результати негайно, не готові йти ним. Фото gustavofrazao/Depositphotos

Згідно з аналізом, отримане задоволення від досягнення своїх цілей також призводило до того, що терплячі люди відчували себе успішними і були в цілому більш задоволені своїм життям.

Терпіння пов'язане з хорошим здоров'ям

Дослідження 2007 року виявило, що терплячі люди менш схильні повідомляти іншим про проблеми зі своїм здоров'ям. Зокрема, вони не скаржилися на головні болі, акне, виразки, діареї та нежить.

Інші дослідження показали, що люди, які проявляють нетерпіння і дратівливість – це характеристика типу особистості – як правило, мають більше скарг на здоров'я і гірший сон.

Якщо терпіння може зменшити наш щоденний стрес, то можна припустити, що воно також захищає нас від його шкідливого впливу.