chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко допускає свою учать у довиборах до парламенту 17 липня

17 травня 2016 о 11:58

Коментуючи чернігівським журналістам довибори у п’яти округах, які ЦВК призначила на 17 липня цього року, лідер Громадського руху «Рідна країна» заявив, що допускає свою участь у них, зокрема, на 206-му окрузі. Про це пише чернігівське видання «Високий вал».

«Будь-які вибори – це своєрідна війна, а в нинішніх українських реаліях ці довибори стануть своєрідною війною між «країною Рошен» і державою Україна, – зазначив М. Томенко. – Тобто, або у нас і далі зміцнюється владно-олігархічна система, або ситуація змінюється в інший, український, більш народний тренд».

«Що я маю на увазі? На сьогодні для Президента та олігархів, з якими він співпрацює, надзвичайно важливо повністю закріпитися при владі. А це означає – необхідно отримати додаткові чотири депутатські мандати для проведення відповідних рішень в інтересах свого бізнесу та своєї команди в парламенті. Ці чотири мандати необхідні, щоб мати більшу можливість зібрати 300 голосів для внесення змін до Конституції, щоб надати так званий «особливий статус» Донбасу, закріпити контроль за місцевим самоврядуванням та судовою системою до 2019 року тощо», – пояснив Томенко.

Тому, на його думку, нині треба зібрати українські патріотичні, демократичні сили, які заявляють про себе як про опозицію до олігархічної влади, та дуже серйозно подумати, як далі бути.

«Треба домовитись про погодженого єдиного кандидата в кожному окрузі на цих довиборах, і тоді нам легше буде протистояти владі грошей олігархів, адмінресурсу», – вважає Томенко. Такий єдиний кандидат, на думку політика, дасть можливість суспільству у непростий період чітко обирати між кандидатом від нинішньої влади, що співпрацює з олігархами, та між кандидатом, який репрезентує український і неолігархічний шлях розвитку України.

«Тому ми ведемо зараз переговори з різними політичними силами, до мене вже багато людей зверталися щодо цього. Я готовий дати згоду бути єдиним кандидатом від нинішньої демократичної та української опозиції до влади (від «Батьківщини», Радикальної партії, «Самопомочі» та інших сил, які сьогодні не підтримують олігархів). Але якщо буде десять кандидатів-демократів і один кандидат від влади – роздавати гроші і прикриватися адмінресурсом, тоді я в цій історії участі не братиму, оскільки вона може трагічно закінчитися», – зазначив Микола Томенко.

«Одна з причин позбавлення мене мандату – треба було якось «зліпити» у парламенті коаліцію з 226 голосів. Міркували так: якщо мандат у Томенка забрати, то замість нього зайде «нормальний чоловік» і підпише коаліційну угоду. Мій один мандат сам Президент дав вказівку забрати, то можна собі уявити ціну п'ятьох мандатів у нинішній ситуації!», – резюмував політик.