chrome firefox opera safari iexplorer

Свято Зіслання Святого Духа. Цікаві факти про свято

21 червня 2016 о 11:35

Свято П’ятидесятниці, Зіслання Святого Духа, християни східного обряду відзначають на 50-й день після Великодня, 19 червня. Саме П’ятидесятницю вважають днем, коли народилася та почала діяти Христова Церква.

1. Як свято Пасхи, так і П’ятидесятниці, пише у праці «Пізнай свій обряд» о. Юліан Катрій, відомі і в Старому Завіті. Та християни вклали у ці свята зовсім інший зміст. Для євреїв свято П’ятидесятниці було 50-тим днем після празника Пасхи, а також 50-тий день від початку жнив. Первісно П’ятидесятниця була святом жнив і подяки. З часом до П’ятидесятниці, як свята жнив, долучився ще й історичний мотив: річниця надання Божого Закону на горі Синай на 50-ий день після виходу з Єгипту.

2. Головний мотив святкування П’ятидесятниці для новозавітньої Церкви – це подія зіслання Святого Духа у вигляді вогненних язиків на апостолів на 50-ий день після Воскресіння Господнього. Тому це свято ще називається Зісланням Святого Духа.

3. На свято Зіслання Святого Духа сповняється обіцянка Христа, що після Його відходу на небо Отець надішле учням і Церкві іншого Утішителя, Святого Духа, який дасть повне навчання всього, що Христос об'явив (Йо. 14: 26; 16: 13).

4. Подія Зіслання Святого Духа детально описана у Книзі Діянь апостолів. Там сказано, що після зіслання апостоли почали проповідувати різними мовами, таким чином вони одержали змогу донести Слово Боже усім народам: «А як настав день П’ятидесятниці, всі вони були вкупі на тім самім місці. Аж ось роздався зненацька з неба шум, неначе подув буйного вітру, і сповнив увесь дім, де вони сиділи. І з’явились їм поділені язики, мов вогонь, і осів на кожному з них. Усі вони сповнились Святим Духом і почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти» (гл.2: 1-4).

5. У понеділок після П’ятидесятниці відзначають свято Святого Духа. Це пов’язано з традицією Східної Церкви наступного дня після великого свята віддавати честь тим особам, що виконували головну роль у цьому святі. У день П’ятдесятниці святкують саму подію зіслання Святого Духа на апостолів, а в понеділок віддають особливу честь Святому Духові, як третій Божій Особі.

6 Мабуть не випадково Святий Дух зійшов на апостолів саме під час святкування старозавітної П’ятидесятниці. Адже це був день особливого вшанування юдейського закону, що починався ще від Синаю, але замінився новозавітною благодаттю, у якій люди вже живуть і керуються Божим Духом, духом усиновлення та свободи. Таким чином: як Христова Пасха замінила старозавітну Пасху, так і новозавітна П’ятидесятниця замінила старозавітну.

7. П’ятидесятницю називають ще Зеленими Святами. Походить ця назва від старого звичаю прикрашати в цей день храми та будинки зеленню: гілками дерев, травою, квітами. Це був старозавітній звичай, пов’язаний із жнивами. Згідно із ним, напевно, і апостоли прикрасили свою горницю зеленню. Згодом цей звичай поширився на всю Церкву. Тепер зелень вважається символом Христової Церкви, яка через появу в ній благодаті Святого Духа розцвіла, а її вірні оновлюються силою зісланого Духа.

Джерело: Твоє місто
Розділи: Традиції

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути