chrome firefox opera safari iexplorer

На Сумщині гучно відсвяткували 357-му річницю перемоги над росіянами

12 липня 2016 о 12:27

У неділю на Сумщині з піснями, мітингами та книжковими ярмарками вже вдев’яте святкували першу перемогу над Московським царством, якій цього року виповнилося 357 років.

Дату битви під Конотопом стали відзначати на державному рівні з 2008-го року, тодішній третій Президент Віктор Ющенко підписав указ про заходи стосовно віншування цієї події, нагадує Україна молода.

Окрім офіційних заходів та вшанування пам’яті полеглих у битві, у рамках цьогорічних урочистостей вперше відбувся патріотичний фестиваль «Конотопська битва-2016», який тривав три дні. У рамках фесту були проведені виставка військової техніки та покази фільмів українських кінорежисерів. Ще виступали українські гурти, кобзарі та лірники, гостей частували казацькими стравами.

У коментарі «УМ» виконавчий директор фестивалю Олена Багрянцева розповіла, що чи не вперше за останні роки подія вийшла на загальнонаціональний рівень, адже зібрала чимало гостей як з області, так і з інших куточків України.

Згадок про Конотопську битву не знайти в радянських підручниках з історії, адже вона належить до наймасштабніших поразок російської держави. Історики кажуть, що саме ця битва розвінчує один iз міфів про споконвічне прагнення українців до союзу з Росією та так званий «русскій мір». Утім, блискуча перемога гетьмана Івана Виговського над московським військом не подарувала українцям омріяної свободи, яку сьогодні тисячі українських чоловіків виборюють на сході країни.

Історія Конотопської битви спонукає нас замислитися і зробити висновки, адже вона тісно переплітається із сучасними українськими реаліями, переконаний Андрій Лозовий, заступник лідера Радикальної партії.

«Перемоги наших героїв — Виговського, Оляницького, Дорошенка, Богуна, як ніколи з великою гордістю думаєш про тих героїв. Як триста п’ятдесят сім років тому козаки захищали нашу землю від московського війська, так і сьогодні наші Герої захищають Україну на Донбасі від таких самих московських окупантів», — каже народний депутат.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути