chrome firefox opera safari iexplorer

Ніжин приймає гостей. Фото

01 липня 2016 о 23:53

1 липня в місті Ніжин, яке в акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» представляє Чернігівську область, з гордістю демонстрували історичні та архітектурні пам`ятки різних історичних періодів.

Під час прес-туру, організованого Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» за сприяння народного депутата Олександр Кодола та міського голови Ніжина Анатолія Лінника, журналістів ознайомили зі спадщиною різних епох та розповіли про різні періоди розвитку та занепаду міста.

facebook.com/Oleksandr Kodola

facebook.com/Oleksandr Kodola

За підрахунками фахівців, у місті налічується до 300 історичних будівель, з яких понад 70 мають велику культурну та історичну цінність.

Миколаївський собор - ймовірно, перший збудований на кошти козаків і в стилі українського барокко. Фото facebook.com/Микола Томенко

Миколаївський собор — ймовірно, перший збудований на кошти козаків і в стилі українського барокко. Фото facebook.com/Микола Томенко


facebook.com/Oleksandr Kodola

facebook.com/Oleksandr Kodola

На державному обліку перебуває 6 пам'яток археології, 55 — історії, 12 — монументального мистецтва. Така кількість цікавих місць задовольнить навіть найвибагливішого туриста, а цікаве розташування робить місто справжнім музеєм під відкритим небом.

Грецька всіхсвятська церква 1782 року - нині ще й центр волонтерства та допомоги нашим військовим. Фото facebook.com/Микола Томенко

Грецька всіхсвятська церква 1782 року — нині ще й центр волонтерства та допомоги нашим військовим. Фото facebook.com/Микола Томенко


Хрестовоздвиженська церква 1775 року. Тут Гоголь, ще в часи дерев'яної церкви, почув розповідь, описану згодом у повісті " Вій". Фото facebook.com/Микола Томенко

Хрестовоздвиженська церква 1775 року. Тут Гоголь, ще в часи дерев'яної церкви, почув розповідь, описану згодом у повісті « Вій». Фото facebook.com/Микола Томенко

Презентація розпочалася на Поштовій станції, де сьогодні організували музей з постійнодіючою експозицією. Ціна на екскурсії в Ніжині в середньому становить 15 грн., проте діють постійні знижки для пільгових категорій та студентів, а в деяких музеях вхід взагалі вільний.

Особливу увагу учасників туру привернув Музей рідкісної книги, який функціонує на базі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

В музеї знаходяться безліч рідкісних рукописів та копій. Українська художня література та публіцистика представлена в музеї раритетними виданнями творів Г. Сковороди, І. Котляревського, Г. Квітки-Основ'яненка, П. Куліша, М. Драгоманова, І. Нечуй-Левицького, О. Кониського, Лесі Українки, І. Франка.

facebook.com/Oleksandr Kodola

facebook.com/Oleksandr Kodola

Почесне місце в експозиції займає творчість видатного ніжинського «студента» — письменника Миколи Васильовича Гоголя, також заслуговує на увагу підбірка творів Тараса Григоровича Шевченка, зокрема три видання «Кобзаря» великого українського поета: петербурзьке 1867, празьке 1876 та київське 1918 року.

Фото з facebook.com/Valentyna Riznyk

Фото з facebook.com/Valentyna Riznyk

Окрема вітрина присвячена рідкісним виданням часів українських національно-визвольних змагань та Української Народної Республіки 1918—20 років.

r6iF_yN2h9s

В музеї знаходиться рідкісна книга Physica Sacra, яку було відреставровано з допомогою Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» ще в 2008 році.

wLN1PvOd5ik

Нагадаємо, Ніжин (Чернігівщина) увійшов до 21 фіналіста акції “7 чудес України: історичні міста та містечка”. Це друге за величиною місто обласного значення, що розташоване у північній частині України.

facebook.com/Oleksandr Kodola

facebook.com/Oleksandr Kodola

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути