chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Україна та світ відзначають день благодійності

05 вересня 2016 о 12:48

З ініціативою встановити подібний свято виступила Угорщина.

Дата приурочена до святкування річниці смерті лауреата Нобелівської премії миру 1979 року «за діяльність на допомогу стражденному людині» матері Терези Калькутської, чия подвижницька діяльність в Індії та інших країнах світу внесла вагомий внесок у розвиток благодійності і подоланні бідності на планеті.

Свято має звернути увагу громадськості на роль різних благодійних організацій і окремих осіб у подоланні бідності та гострих гуманітарних криз, заохочувати взаємодію благодійних фондів різних країн. Для популяризації благодійного і подвижницької руху в цей день проводиться низка тематичних просвітницьких та пропагандистських заходів.

Також в цей день...

У 1548 році народився Арман Жан дю Плессі, відомий більше як кардинал Рішельє. У сан, власне, кардинала, він був зведений в день свого тридцатисемилетия, в 1585-м. був Майстерний політик і для Франції багато доброго зробив, так от завдяки чорного піару від Олександра Дюма під назвою «Три мушкетери» став одним з найвідоміших книжкових лиходіїв.

1666 – закінчився Великий лондонський пожежа, що тривав 3 дні. Згоріло близько 10 тис. будинків, при цьому відомо про 16 загиблих.

1698 – щоб прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах, Петро I встановив податок на бороди.

1817 – народився Олексій Толстой, граф, російський поет, письменник («Князь Срібний», «Дон Жуан», «Дракон», один з «батьків» Козьми Пруткова).

1929 – народився Андріян Ніколаєв, радянський космонавт, перший чоловік, який перебував у космосі кілька діб поспіль.

1940 – в «Піонерській правді» почали друкувати повість Аркадія Гайдара «Тимур і його команда». Несподівано через кілька номерів публікацію припинили. Комусь з начальства здалося, що команда Тимура – справжня конспіративна організація, і нема чого пропагувати неорганізоване тимурівський рух, коли є організоване піонерське. У підсумку все владналося, і продовжили публікацію.

1944 – у Лондоні відбулося підписання договору про утворення економічного союзу Бенілюкс – його підписали представники ще частково окупованих Німеччиною держав – Бельгії, Нідерландів і Люксембургу.

1946 – народився Фредді Мерк'юрі (Фарух Балсара), лідер легендарної «Queen».

1951 – народився Майкл Кітон (справжнє ім'я Майкл Джон Дуглас), американський кіноактор («Бетмен», «Повернення Бетмена», «Немає слів», «Екстрені заходи»).

1958 – У США вперше опубліковано роман Бориса Пастернака «Доктор Живаго». 23 жовтня 1958 року Борису Пастернаку була присуджена Нобелівська премія. Влада СРСР на чолі з Н.С.Хрущовим сприйняли цю подію з обуренням, оскільки визнали роман антирадянським. З-за розгорнулася в СРСР цькування Пастернак змушений був відмовитися від отримання премії. Лише 9 грудня 1989 року Нобелівський диплом і медаль було вручено в Стокгольмі синові письменника Євгена Пастернаку.

1964 – група «The Animals» посіла перше місце в американському хіт-параді зі своєю версією пісні «The House of the Rising Sun» (Народна американська пісня, балада; іноді називається також «Блюз висхідного сонця». Версія The Animals увійшла (під № 122) до Списку 500 найкращих пісень усіх часів журналу Rolling Stone (2004).

1967 – Указ Президії ВР СРСР «ПРО громадян татарської національності, які проживали в Криму» зняв з кримських татар «огульні звинувачення» в поголовній співпраці з фашистськими окупантами, але їм заборонялося повернення на півострів.

1972 – палестинська терористична організація «Чорний вересень» захопила команду Ізраїлю під час Олімпійських ігор у Мюнхені.

1973 – народилася Роуз Макгоун, американська актриса («Крик», «Грайндхаус», «Доказ смерті», одна з сестер-відьмочок в серіалі «Зачаровані»).

1979 – народився Андрій (Sun) Запорожець, український співак, виконавець музики в стилі фьюжн, фанк та реггі. Лідер рок-групи «SunSay». Колишній учасник групи «5'Nizza» (2000—2007), також був запрошеним учасником групи «Lюк» (2003—2004).

1982 – вперше було встановлено телеміст між СРСР і США: Москва – Лос-Анджелес. Ідея організації телемостів виникла після проведення рок-фестивалю в Сан-Бернардіно в штаті Каліфорнія. Його організатори разом з іншою апаратурою використовували гігантські – з 2-3-поверховий будинок – телеекрани, щоб фестиваль змогли подивитися якомога більше людей. Ефект був настільки великий, що виникла думка з'єднати за допомогою космічної телезв'язку два подібних екрану, встановлених на міських площах в різних кінцях Землі, щоб зібралися перед ними люди могли бачити один одного, спілкуватися один з одним, щоб вони одночасно були і глядачами та учасниками невідомого раніше телевізійного дійства. Ця ідея отримала назву телемосту.

1991 – відбувся перший відкритий фестиваль кіно країн СНД і Балтії – «Кіношок»

1998 – вперше за свою довгу історію група Aerosmith очолила американський хіт-парад з піснею «I don't Want to Miss a Thing», саундтреком до фільму «Армагеддон».

Джерело: ukr.media
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути