chrome firefox opera safari iexplorer

У Відні демонструють роботи відомого українського скульптора

31 жовтня 2016 о 13:24

До 12 лютого 2017 року у Зимовому Палаці музею «Бельведер» – колишній резиденції принца Євгена Савойського – триває виставка пізньобарокової скульптури Йоана Георга Пінзеля під назвою «Небесний: барокова скульптура Йоанна Георга Пінзеля».

27 жовтня 2016 року відбулось офіційне відкриття проекту за участі Міністра фінансів Австрії Ганса Георга Шеллінга, Директора Бельведеру Агнес Хусляйн-Арко та Посла України Олександра Щерби, як повідомляє офіційний веб-сайт Посольства України в Республіці Австрія.

"Для мене просто щастя, що Україна звучить у Відні так голосно і так позитивно. Звичайно, якби я організовував, то і слово Україна на афіші було б. Але і без цього, ця виставка — величезна для нас річ. Вже зараз про неї говорять, як про один із «хітів» різдвяного сезону у Відні. І про Україну згадують. Про Возницького, ви праві, менше... Про таких Христос казав «сіль землі». Але я переконаний, якби професор Возницький побачив би цю виставку, він би втішився. Це одна з найбільш вражаючих виставок, де я бував... Хочете відчути особливу гордість за Україну? Хочете побачити, як австрійці шанобливо схиляють голову перед нашим мистецтвом? Тоді приходьте. Це просто не можна пропустити", — прокоментував подію у Facebook Олександр Щерба, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії.

На жаль, делегація України на заході (представлена генеральним директором Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Тарасом Возняком, головним зберігачем Ігорем Хомином, мистецтвознавчинею Оксаною Козир та співробітницею Галереї Оксаною Козинкевич, а також народним депутатом і колекціонером Сергієм Тарутою) не була підсилена ні керівництвом Міністерства культури України, ні жодним з віце-прем`єрів, які курують сферу культури.

На виставці представлено 20 робіт великого майстра з фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького.

«Бельведер хотів показати експонати з трьох наших областей – Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської. Це ті твори, що були в Луврі. Але так сталося, що не вдалося домовитися про скульптури з Тернополя та Івано-Франківська», — пояснила Лариса Разінкова, директор галереї у 2012—2016 рр., до якої в минулому році звернувся представник «Бельведеру» з пропозицією про організацію виставки в Австрії.

Це друга виставка доробку Йоанна Георга Пінзеля з фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького закордоном. Вперше світ побачив його роботи в Луврі (Париж, Франція), у 2012-му році.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути