chrome firefox opera safari iexplorer

Нова купюра у 1000 гривень: чи є у цьому необхідність?

26 грудня 2016 о 11:58

Незабаром українці зможуть покласти до своїх гаманців нову купюру – номіналом в 1000 гривень. Про це натякнула голова НБУ Валерія Гонтарева, відповідаючи на запитання, чи не з'явиться в зв'язку з підвищенням з 1 січня мінімальної зарплати до 3200 гривень у вжитку нова банкнота, пише Сегодня.ua.

Інформація про те, що «тисяча» вже розроблена і її прикрашає нібито письменник Пантелеймон Куліш, періодично обговорювалася в ЗМІ. Проте, зображення Куліша в НБУ на банкноті спростували. «Можу вам сказати, що Пантелеймона там немає, а решту поки давайте потримаємо в таємниці», – пояснила голова НБУ Валерія Гонтарева, тим самим не спростувавши можливий випуск тисячі.

Однак, на думку експертів, введення в обіг нового номіналу, вже десятого для України, – поки що передчасне рішення.

«У цьому немає потреби, тому що існуючих номіналів цілком достатньо, щоб купувати товари та послуги. Тим більше що поява нового великого номіналу зазвичай свідчить про стрімке знецінення валюти, а у нас наразі його немає, – пояснив нам голова Комітету економістів України Андрій Новак.- Крім того, існуючі номінали гривні адекватно співвідносяться з номіналом твердих валют (євро і долара). Наприклад, в США середня зарплата – $ 3,5 тис. при максимальному номіналі валюти в $ 100, а в Україні та ж середня зарплата – 3,5 тис. грн, при цьому у нас максимальний номінал – 500 грн».

З цим згоден і банківський експерт Василь Горбаль: «Зараз важливо повернути довіру населення до банківського сектору, а введення в обіг купюри в 1000 гривень може мати протилежний ефект, викликавши паніку щодо інфляції. Хоча насправді це зовсім ні про що не говорить – у багатьох європейських країнах з помірною інфляцією є великі номінали, які використовуються лише для банківських розрахунків, – вважає експерт. – Крім того, в світі вже давно йдуть шляхом вилучення великих купюр – в ЄС, наприклад, планують вилучити з обігу банкноту в 500 євро».

На думку економістів, нова купюра може бути корисна хіба що для оплати великих угод готівкою. «Поява нової купюри жодного прямого впливу на фінсектор не має, всупереч обивательській думці. Якщо банк замовляє певну суму, то в економіку надходить саме вона, без різниці, якими саме купюрами, – говорить економіст Олексій Геращенко. – А ось оплачувати великі угоди готівкою стане легше».

А економіст Іван Нікітченко вважає, що поява нового номіналу – питання часу. «Поява 1000 гривень в обороті цілком логічна і очікувана подія – темпи інфляції зростають, ціни ростуть. І якщо вона не з'явиться 2017-го, то з'явиться через рік», – говорить економіст.

Соцмережі фантазують

В інтернеті активно обговорюють появу нової тисячі. Жартують, що введення нового номіналу лобіюють е-декларанти – мовляв, з їх запасами готівки її буде зручніше зберігати.

Також жартували, що треба друкувати відразу десятитисячний номінал оскільки ліс-кругляк їде і паперу скоро не буде.

Ще користувачі фантазують, хто б міг прикрасити лицьову сторону банкноти.

 segodnya.ua

Подібні «фотожаби», до слова, з'являються вже не перший рік. Раніше на них «ліпили» екс-президентів Кучму, Ющенка, біглого Януковича. Зараз колекцію від народу доповнили купюри з Бандерою. Втім, навіть такий політ фантазії не можна порівняти з фейком 2015 року від каналу «Росія», який в новинах повідомив про розроблену українськими націоналістами купюру... з Гітлером.

Одним папірцем

Банкнота з найбільшим номіналом в світі була введена в Угорщині 3 липня 1946 року – її номінал становив 1 мільярд трильйонів пенге!

У 2000-х в Зімбабве через гіперінфляцію ходили купюри номіналом 100 трильйонів місцевих доларів. Щоправда, 2009-го уряд оголосив про деномінацію, і гаманці зімбабвійців істотно схудли.

2016-го те ж саме відбулося і в сусідній Білорусі, де в продуктовому розраховувалися мільйонами, а найбільшою купюрою була 200 тис. рублів.

До речі, українці свого часу теж були мільйонерами – в 1991—1996 роках в обороті були купонокарбовонці номіналом до 1 мільйона.

Зараз найбільшою купюрою за купівельною спроможністю вважається банкнота в $ 10000 – вона вилучена з обігу, але кілька збережених примірників все ще вважаються дійсними.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути