Усім нам хочеться бути здоровими, і для цього ми намагаємося купувати здорові продукти харчування. Особливу увагу ми приділяємо вмісту в них саме простих цукрів, тобто звичайного цукру.
Виробники нерідко додають у продукт цукор для поліпшення смаку, але не завжди вказують це на етикетках. Це так званий «прихований цукор», який присутній у продукті не тільки у вигляді сахарози (звичайного цукру), але і у вигляді мальтози, кукурудзяного сиропу, цукру-сирцю, меляси, меду і т. д. За рахунок цього іноді ми з’їдаємо за день до 50 чайних ложок цукру — майже склянку! Про це пише Ukrhealth.net.
Цікавий факт: цукор порушує всмоктування кальцію і магнію, необхідних для наших кісток.
Скільки цукру в плитці шоколаду?
Ми можемо спокійно з’їсти в день плитку шоколаду або кілька батончиків. А між тим:
- в плитці молочного шоколаду (100г) – 7 чайних ложок цукру;
- у батончику Snickers (52.7 р) – 6.75 чайних ложок цукру;
- Milky Way (58г) — 8.75 чайних ложок;
- шоколадка Milka — (40.8 р) — 5.5 чайних ложок;
- Twix (50.7 г) – по 3 чайних ложки в кожній паличці;
- пакетик M&M’s (47.9 г) — 7.5 чайних ложок цукру.
Цікавий факт: цукор викликає залежність, подібну до наркотичної. Підвищений вміст цукру в крові сприяє швидкій стомлюваності, тому виникає бажання їсти солодке. Цукор на час знімає симптоми, але потім вони повертаються знову.
Скільки цукру в улюблених газованих напоях?
Про шкоду газованої води ви напевно вже чули не раз. Тепер пропонуємо дізнатися скільки цукру в баночці улюбленого напою:
- Coca cola (0,33 л) — 8.25 чайних ложок цукру;
- Pepsi (0,33 л) — 8.75 чайних ложок;
- Red Bull (0,25 л) — 6.9 чайних ложок;
- Sprite (0,33 л) — 8.25 чайних ложок.
Цікавий факт: цукор сприяє розвитку карієсу. Справа в тому, що при взаємодії цукру і бактерій, які знаходяться в роті, утворюється кислота, що руйнує зубну емаль.
Скільки цукру у 100 грамах фруктів?
Так, цукор є і у фруктах. Так що якщо плануєте безвуглеводну дієту, враховуйте і ці цифри:
- Манго — 3,2 чайні ложки цукру;
- Банани — 3 чайні ложки цукру;
- Яблука — 2,6 чайні ложки цукру;
- Ананаси — 2,5 чайні ложки цукру;
- Виноград — 4 чайні ложки цукру;
- Лимони — 0,6 чайних ложок цукру;
- Ківі — 2,3 чайних ложок цукру;
- Абрикоси — 2,3 чайні ложки цукру;
- Полуниця — 1,3 чайні ложки цукру;
- Малина — 1 чайна ложка цукру;
- Чорниця — 1,7 чайних ложок цукру;
- Журавлина — 1 ч. л. цукру;
- І навіть 100 грам помідорів містять — 0,7 чайної ложки цукру.
Цікавий факт: цукор призводить до ожиріння, так як він відкладається в печінці у вигляді глікогену. Якщо запаси глікогену в печінці перевищують звичайну норму, з’їдений цукор починає відкладатися у вигляді жирових запасів.
Скільки цукру в інших популярних продуктах харчування
Ми звикли вважати йогурти в пластикових стаканчиках корисною їжею. Настільки корисною, що купуємо їх і собі, і дітям. Але в одному стаканчику йогурту (50г) міститься мінімум 1 чайна ложка цукру.
4 чайних ложки цукру міститься в склянці майже будь-якого виноградного соку, які продаються в наших супермаркетах.
6 чайних ложок цукру міститься в пакетику солоних (!) арахісових горішків. Та що там говорити, якщо навіть дієтичні хлібці, які ми гриземо, в надії втамувати голод, також містять приблизно пів чайної ложечки цукру.
Цікавий факт: Вживання цукру посилює стрес. Коли ми заїдаємо стрес солодким це призводить до збільшення стресових станів, тривожності і різного роду неврозів.