chrome firefox opera safari iexplorer

В Одесі відкрили відреставровані Потьомкінські сходи

29 травня 2017 о 17:43

26 травня після ремонту й реконструкції в Одесі відкрили Потьомкінські сходи — національний пам'ятник архітектури та «візитівка» міста.

Реконструювали східці рік — за 22,7 мільйона гривень. В одеській мерії зазначили, що зробили укріплення й гідроізоляцію, а «гранітний одяг» сходів замінили на новий, повідомляє ВВС. Україна.

Востаннє символ Одеси відновлювали понад 80 років тому — в 1933-му. Тоді сходи ще йменувалися «Бульварними».

Цього ж дня відкрили новий Стамбульский парк (Одесу з турецьким Стамбулом пов'язують побратимські відносини — Ред.). Парк у східному стилі облаштували на схилі між будівлею одеської мерії та Потьомкінськими сходами.

Як відомо, Потьомкінські сходи (до 1955 Бульварні сходи, раніше Рішельєвські сходи, в XIX столітті Гігантські сходи) — відомі сходи в Одесі, що поєднують центр міста з гаванню та Морським вокзалом.

На сьогодні сходи складаються з 192 сходинок (спочатку їх було рівно двісті, проте при розширенні порту вісім сходинок було засипано) і десяти прольотів. Довжина сходів — 142 метри, вони побудовані перспективно — їх нижня частина (довжиною 21,7 м) значно ширше верхньої частини (12,5 м), завдяки чому при погляді зверху сходів складається враження однакової ширини на усіх сходах.

Парапети сходів здаються паралельними та видно тільки майданчики (окрім верхнього маршу). При погляді знизу сходи здаються довшими і видний тільки суцільний каскад сходинок.