chrome firefox opera safari iexplorer

Що слід і не слід робити на Петра і Павла

12 липня 2017 о 09:26

12 липня – важливе християнське свято, День святих апостолів Петра і Павла. Цього дня за сивої давнини Петро і Павло – два «стовпи» віри — прийняли мученицьку смерть.

В Україні з цим святом пов’язано багато традицій. На деяких теренах 12 липня починаються жнива, яким передують зажинки – гарне свято «першого снопа».

Цього дня закінчується Петрів піст, і можна їсти молочне, а також пригощати нужденних, навідувати недужих.

В Україні до свята готувалися з великою старанністю: білили хату і в хаті, прибирали обійстя. Дівчата вдягали найкраще вбрання та вінки з польових квітів.

Святий Петро – покровитель пастухів. Гарні блакитні квіти цикорію на довгих стеблах, що їх можна зустріти скрізь в Україні, називаються «Петрів батіг».

У Західній Україні пастухи збиралися на пасовиську, ставили «петрівник» — халабуду чи огорожку, прикрашали її зелом і гуртом обідали, найперше – молочним, аби корови добре доїлися.

А на українському Сході жінки після спільного обіду збирали травичку, що цвіла жовтим, і годували корів, «аби молоко було жовтим», тобто жирним.

Святий Петро також є покровителем рибалок, тож вони ревно молилися, обідали на березі річки чи ставка, але не купалися:вважається, що вода цього дня може забрати рибалку «в жертву».

За народними прикметами, якщо на Петра пройде один дощ, врожай буде непоганим, якщо два – добрим, а коли три – пребагатим.

Коли на Петра і Павла спека, на Різдво чекай великого морозу.

Що треба неодмінно зробити на Петра і Павла:

Умитися вранці з трьох джерел (Петро увесь рік берегтиме).

Піти на службу Божу, висповідатися та причаститися.

Посмажити чи в інший спосіб приготувати рибу, адже риба – це мир і злагода в оселі.

Приготувати перший «молодий борщ»: усі його складники мають бути з нового врожаю. Бульйон ( у деяких областях кажуть «розсіл») вариться на молодому півнику.

Спекти мандрики – такі булочки з сиром і фруктами, діти їх дуже люблять. До речі, за переказами, зозуля вкрала у святого Петра одну мандрику, а Господь покарав її: раз на рік, на Петра і Павла, пташка давиться мандрикою й перестає кувати. Якщо зозуля кує й після 12 липня, це, кажуть старші люди, не на добро.

Покататися на качелях. Якщо, злітаючи увись, засмієшся – неодмінно будеш щасливим.

А ще треба обов’язково сходити в гості, навідати рідних та друзів, обдарувати їх увагою й любов’ю.

Підготувала Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути