chrome firefox opera safari iexplorer

Нацмузей історії України б’є на сполох через загрозу обвалу будівлі

25 вересня 2017 о 17:48

Генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська звернулася до влади Києва з проханням вжити невідкладних заходів та виділити кошти на укріплення схилів Старокиївської гори, бо через підмивання та зсуви грунту пам’ятка архітектури може завалитися, пише Україна молода.

У листі директорки музею зазначено, що будівля -пам'ятка архітектури — збудована на стикові зсувонебезпечних Андріївської і Старокиївської гір у 1937—1939 роках.

«За результатами дослідження стану схилу та стану фундаментів і самої споруди, на сьогодні існує загроза руйнування такої цінної пам'ятки архітектури та, відповідно, загроза забережня музейної колекції», — йдеться в листі.

Адміністрація наголошує, що загрозу зсуву схилу підтверджує науково-технічний звіт про інженерно-геологічні вишукування на існуючих пагорбах навколо музею.

«Наявність вищезазначених факторів тягне за собою катастрофічні наслідки для схилу і споруди музею», — наголошують музейники.

При цьому вже визначені заходи, які збережуть будівлю: укріплення схилів та ремонт каналізації, стоків та інженерних мереж на горі.

У Київраді розповіли, що гроші на укріплення схилів гори, на якій височіє найголовніший історичний музей країни, грошей не передбачено.

Як повідомляла «Україна молода» у квітні 2017 року музейники вже били на сполох через забудову на схилі Старокиївської гори, яка може загрожувати будівлі. Будівництво хотіли розпочати на території, яка загрожує руйнуванню київських пам’яток, внесених до світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Національний музей історії України постійно проводить цікаві заходи із залученням громадськості. Наприклад, до 30 вересня проводиться акція «Україна в родинних історіях».

На конкурс можна подавати запис родинної історії і творчу роботу на її основі. Це може бути як імпровізована телепрограма, де в цікавій формі йтиметься про те, якими місцями рідного міста чи села зазвичай ходили і чим жили родичі 100 чи 50 років тому, так і віртуальний музей; сайт родини; авторський мультфільм, оповідання, вірш, пісня чи картина тощо.

А в рамках проекту «Стань меценатом – підтримай музей. Плати за вхід скільки можеш» збирали кошти на гучномовець, щоб водити екскурсії просто неба.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути