chrome firefox opera safari iexplorer

До Кропивницького – за хлібом, до Тернополя – за салом: ціни в Україні

12 грудня 2017 о 10:41

Споживчі ціни на продукти харчування і безалкогольні напої в листопаді зросли на 0,9% порівняно з цінами жовтня. У вересні та жовтні ці ціни збільшувалися на 2 і 1,2% на місяць відповідно.

Білки дорожчають, вуглеводи дешевшають

З продуктів харчування в останній місяць осені найбільше подорожчали яйця – на 11,2%, стверджує Держстат. Ця тенденція триває з літа (серпень – +18%, вересень – +31%, жовтень – +15%).

Продовжують підвищуватися ціни на деякі види м'ясо-молочної продукції. Так, найбільше додало в ціні вершкове масло – +6,03 грн, або +3,9% в середньому по країні. Сметана подорожчала в середньому на 1,2 грн, або на 2,3%. Молоко – на 35 коп., або на 2%. А ось сир додав в ціні всього 18 копійок, хоча, здавалося б, куди йому далі дорожчати? Середня ціна по Україні вже наближається до сотні: 99,58 грн.

А ось з м'ясопродуктів продовжує дорожчати тільки яловичина і сало: +1,2 і +2% на місяць відповідно. Зараз середня ціна на яловичину в Україні становить 113 грн 15 коп, на сало – 68 грн 23 коп. Свинина і курятина, навпаки, за місяць впали в ціні на 3,1 і 2,6% відповідно. Зараз середня ціна на свинину – 98 грн 45 коп, на курятину – 53 грн 16 коп.

Подешевшали більшість основних круп. Гречка – майже на 7% (з 20,35 до 19,04 грн за кілограм). Рис – всього на 2 копійки (з 20 грн до 19,98 грн). Цукор теж став дешевше майже на гривню, або на 6,7% (подешевшав до 12,94 грн).

Основні овочі, за даними Держстату, подешевшали на 1-4%. А ось буряк подорожчав відразу на 12% – з 5,29 до 5,96 грн в середньому по країні.

Експерти сумніваються, що наразі можна говорити про зниження цін на будь-які види продуктів.

«Я б сказав, що має місце тенденція зниження ціни тільки на овочі поганої якості. Зараз відпускні ціни виробників не показують зниження цін на борщовий набір. Чому ж знижується ціна продажу? Невже всі різко вирішили знизити рентабельність? Я думаю, немає. Дешевшати може продукція невисокої якості, що не перележить зиму. А овочі та фрукти хорошої якості не дешевшають, а навіть навпаки, дорожчають», – стверджує директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Я дуже скептично ставлюся до того, що дає Держстат. Де вони побачили здешевлення? Здешевлення немає ніде. Ні на ринках, ні в торгових мережах. Можливо, якась переоцінка, але не зниження цін», – говорить президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич.

До Кропивницького – за хлібом, до Тернополя – за салом

Дані Держстату свідчать про те, що розкид цін в різних регіонах досить істотний.

Наприклад, середні ціни на пшеничний хліб в Одеській області станом на 20 листопада становили 9,63 грн. Це найнижчий показник по регіонах. Водночас в столиці білий хліб коштує майже вдвічі дорожче – в середньому 16,7 грн. Найнижчі ціни на житній хліб – в Кіровоградській області: 9,85 грн за буханець. Найвищі ціни – в Донецькій області: 15,69 грн.

А ось яловичина на Донеччині дешевше, ніж у всіх інших регіонах: в середньому 96,34 грн. Найдорожче – в Київській області і в Києві: майже 130 грн.

Цікаво, що мінімальна і максимальна ціна на свинину виявилися майже по сусідству: на Львівщині найнижча ціна на цей вид м'яса (89,69 грн), а в Чернівецькій області – найвища (105,6 грн).

Овочі на сьогодні найдешевше на заході і на півночі України (картопля до 5 грн, капуста до 3,5 грн), найдорожче – на півдні і сході (в Донецькій і Одеській областях картопля коштує понад 7 грн за кіло, капуста понад 5 грн).

Чому такі різні ціни на сало?

Але найграндіозніший розкид цін в два з половиною рази! – спостерігається на «український національний продукт» – сало. Якщо в Тернопільській області кілограм сала коштує в середньому 47 грн, то в Києві його середня ціна – 120 грн/кг. Одні з найнижчих цін на сало – в Рівненській, Чернівецькій та Черкаській областях: менше 52 грн за кіло. На другому місці за дорожнечею цього продукту – Одеса, хоча її ціни навіть близько не підбираються до столичних: 84,77 грн за кілограм.

«Сало – це продукт, який не возять на довгі відстані. Так само, як молочну продукцію і хліб. Хоча це не швидкопсувний продукт. Тому виходить так: в тих регіонах, де вирізали більше свиней, там сало продають дешевше», – пояснює одну з причин розкиду цін на сало директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, експерт допускає, що різниця в цінах може бути пов'язана з епідемією африканської чуми у свиней. «У нас вже два роки вирує африканська чума у свиней, і вона дуже сильно впливає на ціни. У той момент, коли вона фіксується в конкретному регіоні, багато хто починає вирізати свиней. І в ці моменти ціни обвалюються. Раніше, коли десь реєструвалося захворювання, населений пункт оточували, ветеринарна міліція вирізала все поголів'я худоби, а селянам потім компенсували збитки. Зараз компенсацію не платять. Тому, якщо до району приходить чума, всі намагаються скоріше забити худобу і продати м'ясо, щоб не залишитися в збитку», – говорить Дорошенко.

А ось президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич здивований рівнем цін в даних Держстату. «Наша Асоціація кілька тижнів тому робила наші внутрішні дослідження, так уже ніде не було сала по 50 грн. Мінімум 80 грн. І така ціна тримається вже близько року», – говорить Іван Томич.

Непродовольчі товари: здешевілих немає

Ціни на алкоголь і тютюнові вироби в листопаді підвищилися ще менше, ніж на продукти: всього на 0,6 відсотка.

В середньому на 2% зросли ціни на мобільний зв'язок. На стільки ж подорожчав і транспорт. Найбільше піднялися ціни на проїзд в автобусах і маршрутках (на 1,9%). Причиною стало зростання цін на паливо і мастильні матеріали на 3,3%.

Так, 95-й бензин подорожчав протягом листопада на 4% – з 26,88 грн до 27,96 грн в середньому по країні. Дизпаливо подорожчало на 4,4% – з 24,64 грн до 25,73 грн. При цьому коливання середніх цін по регіонах – майже 2 гривні. Бензин А-95 в Полтавській області на кінець листопада коштував 26,77 грн за літр, а в Луганській – 28,77 грн. Дизпаливо найдешевше можна було купити в Запорізькій області (25,03 грн), найдорожче – у Луганській (26,49 грн).

Джерело: Сегодня
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути