chrome firefox opera safari iexplorer

Радониця 2018: основні прикмети і приказки

17 квітня 2018 о 10:42
vgolos.com.ua

У вівторок на другий тиждень після Великодня відзначається Радониця. У 2018 році цей день припадає на 17 квітня. Традиційно на Радоницю люди йдуть на цвинтар, щоб здійснити поминальну трапезу. У цей день прийнято поминати померлих. Цей день ще називають Пасхою для покійних.

У сучасних умовах, коли більшість віруючих не може дозволити собі відвідати кладовище в робочий день, вівторок, часто Поминальний день переносять на неділю, що передує Радониці (коли наголошується зовсім інше свято – Антипасха, Фоміний тиждень або Червона гірка).

Приказки та прикмети на Радоницю

На Радоницю до обіду працюють, в обід плачуть, а ввечері-скачуть.

Веселі пісні про масницю, а веселіше того про Радоницю.

Весела масляна — безсоромна горе-п'яниця, а гуляща Радониця — світлої радості приятелька.

Не пригости честь-честю покійного батька про Радоницю — самого на тому світі ніхто не згадає, не пригостить, не порадує.

Якщо у вівторок на Радоницю дощ, то говорили: «Божа Мати коромислом буде воду носити».

На кладовищі слід входити через ворота, а увійшовши, тричі перехреститися. Виходячи, слід зробити те ж саме, але вже стоячи обличчям до могил. Повернувшись з кладовища, слід умити обличчя і руки.

Коли йдете з кладовища, зверніться подумки до покійних із такими словами: «Нам нехай здоровиться, а вам легко лежиться», «Вам Царства Божого, а нам — до вас не поспішати».

Вважається, що вагітним жінкам не слід відвідувати кладовища.

Людина, яка взяла з могили цукерку, крашанку чи якесь інше частування, призначене покійному, повинен прочитати за нього молитву, інакше той буде йому уві сні.

Молитва, прочитана вранці у Поминальний день, звернена не тільки до Бога, але і до покійних родичів, може забезпечити довге і щасливе життя.

 
Автор матеріалу: Анна Зущик
Джерело: znaj.ua
Розділи: Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути