chrome firefox opera safari iexplorer

Радовниця 2018: якого числа відзначається і що це за свято

11 квітня 2018 о 16:11
unian.ua

Коли поминальні дні у 2018 році в Україні, як обчислюється день Радовниці, що це за свято, яких традицій і ритуалів дотримуються люди у батьківський день.

Якого числа поминальний днь у 2018 році і що це за свято 

Число Радовниці безпосередньо залежить від дати святкування Воскресіння Христового. Через дев'ять днів після Великодня, у вівторок, православна церква відзначає Радовницю — Великдень для померлих. Цього дня поминають покійних родичів.

Радовниця в 2017 році припадає на 17 квітня.

Саме слово Радовниця означає згадування про померлих, а також радість від долучення їх до вічного життя і перемоги над смертю через смерть і воскресіння Ісуса Христа. В різних куточках країни Радовниця також має назву Проводи, Поминки, Батьківський день тощо.

Радовниця: традиції поминального дня

Починаючи з Радовниці у церквах поновлюється спів літії по покійним, який не проводився від Великого четверга.

У багатьох місцях вважалося, що у Великодній період тільки після настання Радовниці можна поминати померлих близьких, оскільки саме цього дня вони вперше розговляються після Великодня.

Крім того, після Радовниці знімається заборона на миття в лазні, якої дотримувалися до цього періоду також із Чистого четверга.

У християн в цей період існує давній слов'янський звичай. Вони проводять більшу частину поминального дня на кладовищі. У Радовницю люди відвідують могили померлих родичів.

Прийнято приносити квіти і вінки на поминальні дні, а також свічки, великодні паски, крашанки та інші частування і здійснювати поминальну трапезу. Частину приготовленої їжі віддають бідним на спомин душі.

Церква засуджує народний звичай поминання родичів міцними алкогольними напоями, вважаючи його язичницьким.

Вирушаючи на кладовищі, не забувай, що для християн поминання померлих полягає, перш за все, не в трапезі на їхніх могилах, а в донесенні до них радісної звістки про світле Христове Воскресіння.

За народними прикметами, на Радовницю обов'язково дощить, і хоча б одна крапля впаде на землю. Вмитися дощовою небесною водою в православні поминальні дні — на щастя і молодість.

Джерело: tochka.net
Розділи: Традиції

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути