chrome firefox opera safari iexplorer

Тур вихідного дня: знайомимося з Сумщиною

19 квітня 2018 о 13:25
travel.tochka.net

Якщо ти хочеш провести насичено і цікаво вихідні – пора вже планувати тур вихідного дня. У ці вихідні ми пропонуємо тобі відвідати Сумську область. Якщо вона у тебе зовсім не асоціюється з туристичними напрямами, ми поспішаємо спростувати цей стереотип: адже на Сумщині знаходиться гетьманська столиця Лівобережної України, легендарне місто з твору «Плач Ярославни», а також багато парків, які чарують приголомшливими пейзажами.


Тур вихідного дня: Тростянец


Місто Тростянец відносно «молоде», адже перші поселення в цій місцевості з'явилися в другій половині XVII століття. Першими поселенцями були козаки і селяни з Правобережної України, що бігли на Левоборіжжя через відновлення польської влади в їхніх містах. У Тростянці є безліч цікавих місць, які варто відвідати:

  • Садиба «Круглий двір». Побудований в 1749 році по своїй формі Круглий двір нагадує античний амфітеатр. Відмітимо, що в ті часи фортеця використовувалася як оборонна споруда від набігів кримських татар. На початку XIX століття призначення садиби змінилося: відтепер воно використовувалося як майданчик для театральних виступів. Усередині були прибудовані триярусні ложі для глядачів, а у вежах були обладнані кімнати для театральних труп. Зараз на території Круглого двору проводяться різні культурні заходи.
  • Палац Голіцина. Садиба сім'ї Голіциних була побудована в 1762 році. Будівля виконана в стилі неокласицизму. Наступні власники прекрасного палацу, зокрема Л.Кенінг, декілька його видозмінювали, проте до наших збереглися парадні сходи, дверні портали, танцювальний зал. Також варто прогулятися по прекрасному парку, що оточує палац.
  • Музей шоколаду. З 2012 року в лівому крилі палацу Голіцина-Кенінга знаходиться Музей шоколаду. У трьох залах музею представлені 1500 експонатів, що демонструють історію створення шоколаду, процес його виготовлення. Тут ти зможеш не лише зфотографуватись на тлі великих шоколадних фігур, але і продегустувати улюблені ласощі.
  • Урочище Нескучне. Якщо ти хочеш відпочити від міського шуму загляни в урочище Нескучне. У урочищі є три озера, з яких витікає струмок Тростянец, що колись був повноводною річкою. Біля третього озера розташований грот «Німф». Прагнучим заспокоєння варто пройтися під 400-річними дубами, насолодись тишею і побути наодинці зі своїми думками.

Тур вихідного дня: Путивль


«В Путивлі граді вранці-рано Співає плачі Ярославна» — мабуть ці рядки з шкільної програми відразу спливли у тебе в голові. Пропонуємо почати екскурсію по місту з того самого місця, де плакала княжна.

  • Містечко. Древнеруське городище розташоване в самому центрі сучасного Путивля на пагорбі над річкою Сейм. Вже в X – XII столітті Путивль мав потужні оборонні споруди, після монголо-татарського нашестя фортеця була відновлена. Проте, після втрати оборонного призначення до кінця XVIII століття фортифікаційні споруди були розібрані. До наших часів дійшов рів, що оплив, і невисокий вал. На території зараз знаходиться парк з оглядовим майданчиком і встановлений пам'ятник княжні Ярославні.
  • Молчанський монастир-фортеця. Оборонний монастир був споруджений ще в XVI – XVII віках. Обитель заснували ченці, що переселилися сюди в 1570 році з Молчановської пустелі. На території монастиря особлива увагу привертає Собор Різдва Богородиці 1585 року і церква Івана Предтечи.
  • Церква Ніколи Козацького. Церква була побудована в 1770 році в стилі українського бароко на засоби жителів Путивля. Спочатку храм був побудований трьохчастним і одноповерховим, пізніше була добудована багатоярусна дзвіниця. Після проведеної реставрації тут планують відкрити експозицію музею «Слова про полк Ігореве».

Тур вихідного дня: Глухов


У непримітного на перший погляд містечка в Сумській області насправді багата історія. Перші письмові згадки датуються 1152 роком, проте, згідно з археологічними розкопками, тут були древні поселення ще в II – III столітті до н.е. За часів Київської Русі тут були потужні укріплення, а в XIV столітті місто увійшло до складу Литовського князівства. Пізніше в 1708 році Глухов став столицею гетьманської Лівобережної України. Що ж варто подивитися в Глухові:

  • Київські ворота. Київські ворота були побудовані в 1769 році і є єдиним спорудженням глуховської фортеці, що зберіглося. Фортеця була закладена в 1635 році, значно розширена в 1685 році, реконструйована в період, коли Глухов став гетьманською столицею. Але на початку XIX століття фортеця була розібрана. Окрім Київських воріт збереглися лише фрагменти оборонної лінії уздовж вулиці Валової.
  • Водонапірна вежа. Побудована в 1927 році, вежа стала візитною карткою міста: її видно за декілька кілометрів до в'їзду до Глухова. Водонапірна вежа є конусоподібним стволом у верхній частині, що плавно переходить в розширений двох'ярусний циліндр з прямокутними віконцями. На верхньому рівні розташований оглядовий майданчик, з яким відкривається прекрасний вид на місто і його околиці.
  • Будинок Терещеко. Побудований в 1866 році будинок є найстарішим спорудженням сім’ї Терещенко, що зберіглося. У інтер'єрі зберігся первинний декор: сходи на другий поверх, різьблені двері, ліпнина стель і кахельні печі. Зараз у будинку Терещенко знаходиться дослідницька станція лубових культур.

Сподіваємося, що ми допомогли тобі спланувати маршрут на ці вихідні. Подорожуй по Україні!

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути