chrome firefox opera safari iexplorer

Білгород-Дністровська фортеця перетвориться в заповідник

22 лютого 2016 о 10:20

Для збереження та реконструкції Білгород-Дністровської фортеці їй необхідно надати статус історико-культурного заповідника національного значення.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський.

Це дозволить не тільки підняти престиж унікальної пам'ятки фортифікаційного мистецтва, а й залучити кошти з міжнародних грантів.

Однак для цього бажання тільки обласного депутатського корпусу недостатньо, необхідно також згода Міністерства культури і депутатів парламенту.

За словами Анатолія Урбанського, підготовчі роботи розпочнуться вже найближчим часом.

Однак нагальним завданням для мене є розібратися з тим, як йдуть першочергові протиаварійні роботи. Тут багато незрозумілого. У минулому році на ці цілі було зарезервовано 8 мільйонів гривень, а використано за одними даними 0,7 мільйонів гривень, а за іншими — 2 мільйони, — повідомив голова облради.

Нагадаємо, що в цьому році вже виділено на ці цілі 7 млн грн, проте, який підрозділ виконуватиме ці роботи, поки незрозуміло.

За словами Анатолія Урбанського, за багатьма параметрами Білгород-Дністровська фортеця як історичний пам'ятник не має собі рівних у всій східній Європі.

Нагадаємо, що при цьому фортеця знаходиться в дуже поганому стані, а її північна стіна буквально сповзає в лиман.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути