chrome firefox opera safari iexplorer

Фортеця у Кам’янці-Подільськоу руйнується через воду

20 березня 2013 о 12:22

Міська влада Кам’янця-Подільського б’є на сполох: легендарна пам’ятка національного значення Стара фортеця, що є головною візиткою туристичного міста, руйнується через проникнення в кам’яну кладку води. Про це пише Голос України.

До речі, влітку 2011 року довготривалі проливні дощі прискорили руйнування Нової Західної вежі: обвал стіни донині не ліквідовано. Нинішня зима на Поділлі була сніжною, вологи багато. Чиновники висловлюють побоювання, що може впасти ще один мур — стіна між Новою Східною та Папською вежами, яку нині визнано аварійною.

Як повідомив місцевим ЗМІ заступник міського голови Василь Сукач, згадану ділянку не так давно реставрували — у 1999 році. Проте ці роботи, як і на зруйнованій Новій Західній, провели неякісно, заявляє він.

Зими з перепадами температур оголили проблему. Тала вода, дощі постійно потрапляли всередину стіни, від чого вона набубнявіла.

Місцева влада вже віднайшла 100 тисяч гривень у бюджеті розвитку міста для того, щоб почати ліквідацію аварійного стану згаданої частини пам’ятки.

Стара фортеця має ще й інші аварійні ділянки, тому було прийнято рішення щороку виділяти кошти для її збереження. Але місту з досить скромним бюджетом не під силу утримувати пам’ятку національного значення.

Нагадаємо: після руйнації Нової Західної вежі її оглянув Президент Віктор Янукович, котрий запевнив про державну підтримку для її відновлення. Та його розпорядження про виділення коштів донині не виконано. Три з гаком мільйони гривень виділили лише на папері, але до постраждалої пам’ятки вони так і не дійшли.

Не названо також винуватців неякісної реставрації, на яку було витрачено кошти держбюджету.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути