chrome firefox opera safari iexplorer

Помер громадський діяч і меценат Едуард фон Фальц-Фейн

19 листопада 2018 о 13:59
menswork.ru

Помер барон Едуард фон Фальц-Фейн – великий друг України, старійшина роду засновників заповідника «Асканія – Нова», повідомляє видання «Факти». Вночі проти 19 листопада стало відомо про трагічну смерть барона Едуарда фон Фальц-Фейна.

Трагедія сталась 17 листопада під час пожежі у маєтку барона в столиці Князівства Ліхтенштейн Вадуці. Про це повідомив давній друг барона та його опікун Адольф Хіб. Як пишуть ЗМІ, в суботу ранком на віллі барона сталася пожежа, на місці пожежі виявили тіло барона без ознак життя. 14 вересня йому виповнилось 106 років. За словами Хіба, «причини пожежі наразі не з’ясовані, цим займається кримінальна поліція».

Фаль-Фейн вже кілька років був прикутим до ліжка, знаходився вдома один. Зранку на кілька годин і в другій половині дня його відвідувала медсестра. За словами Хіба, барона поховають у сімейній усипальні в Ніцці.

«Я виросла на оповідях дідуся про його дослідження життя родини Фальц-Фейнів. Для мене це були вічно живі люди, неймовірні меценати, які щиро любили історію та культуру. Жодного разу не зустрічала таких у реальному житті. Світлий спомин Барону», написала у Фейсбук онука краєзнавця Августа Вірлича – Євгенія Вірлич

«Внесок барона безцінний у відновлення культурної спадщини Херсонщини. Він провадив багаторічну безкорисливу діяльність із повернення в Україну національних культурних цінностей, здійснив особистий внесок в оновлення заповідника «Асканія-Нова», активно сприяв у відновленні історико-культурної спадщини біосферного заповідника «Асканія-Нова», який наразі носить ім’я Фальц-Фейна, пише видання «Херсонський вісник».

"Особливою його заслугою Radio Liechtenstein називає створення у Ліхтенштейні Олімпійського комітету і можливість участі Ліхтенштейну у Зимовій Олімпіаді в нацистській Німеччині у 1936 році — «завдячуючи його професійним і родинним зв'язкам з МОК», — пише у Фейсбук журналіст Олег Батурін.

Довідково

Цілинний степ  „Асканія-Нова” – єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг, – має велику наукову, культурно-пізнавальну та практичну цінність…

Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» в рамках всеукраїнської акції «7 природних чудес України»  у 2008 році зняв  унікальний фільм про заповідник. 

Серед заповідних об’єктів України біосферний заповідник «Асканія-Нова» посідає особливе місце, адже історія заповідання його території нараховує близько 110 років. Так, багатий землевласник Фрідріх Фальц-Фейн у 1898 році у своєму родовому маєтку за власною ініціативою першим у світі вилучив з господарського використання ділянку своїх угідь, яка стала праядром теперішнього найбільшого в Європі (11054 га) заповідного типчаково-ковилового степу.

Джерело: ПІК
Розділи: Видатні постаті

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути