chrome firefox opera safari iexplorer

“Запали свічку!”: українці відзначають День пам’яті жертв Голодомору

24 листопада 2018 о 13:17

24 листопада українці і світ, як і кожного року, вшанують пам’ять вбитих Голодомором 1932-33 років. Жалобні заходи традиційно проходять також у 32 країнах світу.

Про це пише “Урядовий портал“, передає “Народна Правда“.

Як відомо, в 1917—1921 роках українці відновили свою державність. Українська революція не тільки повернула нашу батьківщину на карту світу. Нова держава задекларувала демократичний лад і дотримання основних прав і свобод людини. З перших днів Українська Народна Республіка протистояла російській інформаційній та воєнній агресії. Втім, війна більшовиків проти України не завершилася з падінням державності.

Вже через десятиліття більшовики завдадуть остаточний, на їхню думку, удар по окупованій Україні. В Інституті національної пам’яті пояснюють: насильницьке вилучення харчів, блокади сіл і цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, репресії – все це повинно було знищити українське прагнення до незалежності і самих українців.

“Голодомор – це помста за свободу. Українців карали смертю за здобуту незалежність від імперій. Геноцид знищив ключові свободи: мільйони людей позбавлені життів, в країну повернуто рабство – селянам обмежили пересування і відібрали паспорти, колгоспи застосовували примусову працю, люди не могли сподіватися на недоторканність житла, не мали свободи релігії, їх обмежили в культурних правах. Але режим не зумів досягти головного – Україну не зламали. І свою незалежність ми змогли підтвердити вже в 1991 році “, – каже історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Всесвітньо відомий історик, лауреат Пулітцерівської премії Енн Еплбаум, яка перебуває з візитом у Києві, зокрема з нагоди виходу її нової книги “Червоний голод: Війна Сталіна проти України”, зазначила під час виступу на благодійному вечорі Києво-Могилянської академії: “Історія Голодомору – це трагедія, але історія України – не трагедія. Незважаючи на мільйони вбитих під час війни Сталіна проти України, ваша країна є на карті світу”.

О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалять свічки біля Меморіалів Голодомору та на підвіконнях будинків.

В день пам’яті жертв Голодомору українські телеканали і радіо віщають в режимі жалоби.

 

Розділи: Суспільство