chrome firefox opera safari iexplorer

Пропопонуємо увазі читачів кілька цікавих фактів з життя видатного українського співака Дмитра Гнатюка

28 березня 2019 о 14:00
ukrinform.ua

1. Пісня «Вівці мої, вівці» була, за твердженням самого Дмитра Гнатюка, його найулюбленішою. Співак-баритон у ній брав нижню «до». Загалом же мав дві робочі октави, mezzа voce (півголосом) брав нижні «до» і «ля».

2. Як режисер-постановник Д.Гнатюк поставив понад 20 вистав, серед них — «Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського, «Мазепа» П.Чайковського,  «Князь Ігор» О. Бородіна, «Севільський цирульник» Дж. Россіні. Від 1988 р. був головним режисером і директором Театру опери та балету.

3. Дмитро Гнатюк створив неповторні оперні образи Остапа з «Тараса Бульби», Миколи з «Наталки-Полтавки» М.Лисенка; Петруччіо («Приборкання норовливої»), Мазепи («Мазепа») та Онєгіна («Євгеній Онєгін») П. Чайковського, Демона в однойменній опері А. Рубінштейна, Фігаро в «Севільському цирульнику» Дж.Россіні.  Улюбленою партією була партія Остапа в опері «Траса Бульба» М.Лисенка.

Голос великого співака «відкрився» після контузії на війні.

5. Брат Д.Гнатюка був замордований у катівнях НКВС. Тавро «члена родини ворога народу» було на ньому впродовж усього радянського часу.

6.На гастрорлях у  Австралії та Новій Зеландії Дмитро Гнатюк поставив своєрідний рекорд: проспівав 57 сольних концертів за два місяці.

7. Під час поїздки до у країн Африки Д.Гнатюк заледве не отримав фантастичний подарунок: вождь  племені туарегів зажадав подарувати співакові свого маленького сина. 

8. Д.Гнатюк був відомим колекціонером творів образотворчого мистецтва. В його колекції  було багато робіт українських художників – Пимоненка, Васильковського, Левченка та інших.

9. Отримавши ділянку 25 соток у Старих Петрівцях під Києвом, посадив сад. Загалом виростив три сади.

10.Дмитро Гнатюк багато і успішно концертував.У його репертуарі було близько 90 творів національної та світової класики. Записав 21 платівку загальним накладом майже 60 млн примірників.  

Він говорив: «У мене була мрія так заспівати українську пісню, як ніхто інший, і я її здійснив. Тому я — щаслива людина».

Рідна країна»

За матеріалами інтернет-видань

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути