chrome firefox opera safari iexplorer

18 квітня: це цікаво знати

18 квітня 2020 о 00:43

Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів.

В’ячеслав Липинський

У народі 18 квітня пов’язували з Федулом Вітренником: «Прийшов Федул – тепляк подув». Якщо у цей день була негода, то говорили: «Федул губи надув». До цього часу ще ймовірні морози, але після Федула влада зими вже втрачена на довгий час. У цей день приходить перше справжнє тепло і прокидаються цвіркуни.

За церковним календарем 18 квітня вшановують мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, та інших з ними; преподобного Пуплія Єгипетського; преподобних Феона, Симеона і Форвина; преподобного Марка Афінського; преподобного Платона, сповідника, Студійського; преподобну Феодору Солунську та перенесення мощей святого Іова, патріарха Московського і всієї Руси.

Іменинники 18 квітня:
Платон, Федора, Агафія, Феодула.

18 квітня народились:

1854 – Микола Сумцов – український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).

1860 – Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер) – українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.

1882 – В’ячеслав Липинський – український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.

18 квітня відзначають:

  • Міжнародний день пам’яток та історичних місць.
  • День пам’яток історії та культури.

Події 18 квітня:

1648 – Богдан Хмельницький прибув у Запорізьку Січ із закликом до антипольського повстання.

1902 – Данія стала першою країною, у якій відбитки пальців стали використовуватися для встановлення особи злочинців.

1909 – Ватикан канонізував Жанну д’Арк.

1936 – відкрилася перша виставка архітектури Радянської України.

1961 – у Києві відбулася демонстрація вірних проти закриття Андріївської церкви.

1995 – Київська міська рада прийняла рішення про повернення древнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла.

Чи знаєте ви, що:

Найдавнішою скульптурою, знайденою в Україні, є кам’яна баба з кургану поблизу с. Нововасилівки Миколаївської області, яка належить до V–ІV ст. до н.е.

Найвидатнішою архітектурною спорудою Київської Русі, що збереглася до нашого часу, є Софійський собор у Києві, зведений у 1037 році в центрі верхнього міста. Він має змінений зовнішній вигляд, бо був добудований у XVIII ст. За величчю художнього образу, досконалістю архітектурних форм, внутрішнім оздобленням, собор належить до видатних пам’яток світу доби феодалізму.

Найдавнішим зразком українського монументального живопису є ансамбль унікальних фресок у Софійському соборі в Києві. Цим фрескам вже майже 1000 років. Загальна їхня площа становить 3000 кв. м. Найдавнішим і єдиним давньоруським медичним довідником, що зберігся до наших часів, є лікарський трактат-порадник «Мазі» – узагальнена праця про лікування травами, який склала Євпраксія Мстиславна, онука Володимира Мономаха, у Х столітті.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути