chrome firefox opera safari iexplorer

1 жовтня 1858 року народився Адріан Кащенко – український письменник, етнограф, громадський діяч

01 жовтня 2019 о 11:59
dnipro.libr.dp.ua

Адріан (Андріан) Феофанович Кащенко народився у хуторі Веселому (нині містечко Веселе Запорізької області), в родині дрібномаєтних дворян козацького походження. Сім’я Кащенків була багатодітною: п’ятеро хлопців і чотири дівчини. Всі діти зусиллями батьків отримали добру освіту. А брат Адріана, Микола Кащенко, став згодом відомим вченим-ботаніком, академіком, засновником і директором Київського ботанічного саду.  

Після 3-го класу гімназії Адріан перейшов до юнкерського училища, по закінченні якого кілька років служив у війську.

Коли вийшов у відставку, працював контролером на залізниці — спочатку в Катеринославі, потім у Пермі, Санкт-Петербурзі,Туапсе, а від 1914р. – знову в Катеринославі. Одружився, купив невеличкий будиночок, потроху допомагав  батькам, а коли мама померла, забрав до себе батька й доглядав до його останніх днів.

Співпрацював з «Просвітою», влаштовував вечори пам’яті Тараса Шевченка. Організував  народний хор та бібліотеку.

Листувався з Оленою Пчілкою, Панасом Мирним. 

Друкуватися Адріан Кащенко почав у 1883р.( підписувався власним прізвищем та псевдонімами — А.Тертишний, А.Будій, Микола Дніпровий). Особливо популярними були його твори на історичну тематику, про героїчні козацькі часи: оповідання  «Запорозька слава», «На руїнах Січі», «Під Корсунем», «Над Кодацьким порогом (про гетьмана Івана Сулиму)», «Гетьман Сагайдачний», «Кость Гордієнко-Головко – останній лицар Запорожжя», повість «Зруйноване гніздо». «Оповідання про славне військо запорозьке низове» стало справжнім, як тепер би сказали,  бестселером.

От лише маленька цитата: «На прохання заходжалої людини записати її до Січі кошовий отаман питав:

— А в бога віруєш?

— Вірую! — відповідав гість.

— Перехрестись!

Коли той хрестився, то це було певним доказом, що він хрещений, і його брали на Січ. Те, хто він, навіть якої нації, нікого не цікавило. Розмова по-українському вважалася ознакою рідного народу, а до того, якого ти походження чи з якого громадського стану,ставилися байдуже, бо на Запорожжі всі були однакові й рівні».   

 Відомо, що якось Адріан Феофанович вирішив оселитися в Києві, ближче до культурного життя й до свого брата Миколи. Продав хату, гроші поклав у банк, а той «луснув» наступного ж дня. Довелося й далі тяжко працювати…          

Востаннє Адріан Кащенко приїхав до Києва восени 1917 р. Хворий, після недавнього   інсульту, — просити у влади на чолі з глибоко шанованими ним людьми, М.Грушевським та В.Винниченком – бодай  якоїсь пенсії. Пенсії йому не дали…

У 1917р. в Катеринославі заснували Українське видавництво. Невдовзі воно стало видавництвом А.Кащенка, в якому письменник  друкував також і власні твори. Через рік  видавництво згоріло.Чи був це навмисний підпал,так і не встановили.

1919р. А.Ф.Кащенко знову тяжко захворів. Протягом півтора року був прикутий до ліжка.   Помер 16 березня 1921р. в Катеринославі.

За радянської влади всі твори Адріана Кащенка  були вилучені з бібліотек. Жоден не побачив світ аж до 1989р. – деякі перевидавались у Канаді, Чехословаччині, Німечччині.

Залишилася невідомою доля впорядкованого П.Єфремовим 6-томного зібрання творів письменника. Не збереглися ні архів, ні епістолярій. Зрештою, й могила Адріана Кащенка досі не знайдена… 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути