chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи б`ють на сполох: Світязь зникає

09 грудня 2019 о 16:32
svidok.online

Одне з 7 природних чудес України озеро Світязь знаходиться на межі зникнення. Про це неодноразово на своїй сторінці у Facebook повідомляв лідер Громадського руху «Рідна країна», голова комітету з питань екологічної політики та природокористування 2014—2016 рр. Микола Томенко.

«Нині громадськість та екологи Волині б‘ють на сполох – знамениті Шацькі озера суттєво обміліли, а найбільше з них потерпає Світязь. Серед причин називають зміни клімату, спекотне літо й відсутність опадів. Натомість, багато фахівців зауважують можливий шкідливий вплив Хотиславського кар‘єру та низки заводів навколо нього в сусідній Білорусі. Біда в тому, що білоруська влада вже більше 10 років відмовляється надати повну і вичерпну інформацію про вплив цих підприємств на довкілля.» 

svidok.online

svidok.online 

За словами місцевих, озеро щодня втрачає 10 метрів ватерлінії. Микола Томенко закликає владу звернути увагу, оскільки через недбальство Україна може втратити туристичну принаду, відому далеко за її межами.

«Озеро Світязь — найглибше озеро в Україні. Прозорість води 3—5,4 м, а іноді до 8 м. Проблема обміління не нова. Влада просто закриває очі. Для того, щоб зрозуміти всю повноту проблеми, я пропоную порівняти яким була водойма коли ми знімали фільм з тим, що сьогодні фіксують екологи на місці».

Томенко також зазначив, що урядовці за останні роки так і не знайшли коштів на науковий моніторинг впливу на обміління Шацьких озер. 

«Мене дивує, що протягом стількох років влада так і не спромоглась вирішити це питання. Можна просто видати Указ Президента і Ухвалити Програму КМ, де визнати, що для України, як і для всіх держав ООН, цілі сталого розвитку є пріоритетними (де із поміж 17 цілей, ледь не половина екологічні).»

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути