chrome firefox opera safari iexplorer

1 лютого 1930 року народився Микола Бідняк – майстер українського іконопису

01 лютого 2020 о 06:40
xic.com.ua

Микола Бідняк – це титан українського іконопису

 ХХ століття. Потужнішої індивідуальності  

в сакральному мистецтві нашого часу немає…»  

Дмитро Кравич, скульптор

 Лихо може трапитися будь з ким. Різниця в тому, що одні сприймають його як велику безвихідь, інші – як початок нового шляху, самопізнання і самовдосконалення.

Микола Бідняк народився  у канадському місті Торонто, в родині емігрантів, що походили  з буковинського села Ленківці. Вже у ранньому дитинстві хлопчик виявив великі здібності до малювання.

До 1940р.мешкав у родичів на Буковині, потім виїхав до Німеччини. 15-річним підлітком, працюючи в полі,  підірвався на міні, що лишилася від часів Другої світової. Втратив обидві руки та око. Однак  талант мав себе виявити навіть за таких трагічних обставин. Микола навчився малювати вустами. Які то були пекельні «тренування», яких зусиль коштувало це унікальне вміння – знали хіба сам митець та Господь Бог, який дав йому той неоціненний дар.

 xic.com.ua

Упродовж  життя Микола Бідняк створив понад 3,5 тисячі художніх робіт – живопис, графіка; перевагу ж віддавав іконопису .

1991р. митець назавжди повернувся  до України. Оселився у Львові.

1995р. історичні полотна художника «Князь Данило Галицький», «Гетьман Іван Мазепа», «Довбуш», «Битва під Крутами» та низка іконописних робіт були відзначені Шевченківською премією. 2000р. професор кафедри Сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв М.Бідняк був нагороджений  орденом Ярослава Мудрого.   

Персональні виставки  М.Бідняка у Львові, Івано-Франківську, Києві відбувалися з великим успіхом. Адже його мистецтво – вишукане, філософськи натхненне, довершене за розмаїттям жанрів та колористикою – не може залишити байдужим нікого. 

Помер художник 28 листопада 2000р. у Львові.

Книга-альбом «Микола Бідняк», видана по смерті митця, найповніше висвітлює  творчість унікального живописця та графіка, який завдяки своїм талантові й мужності досягнув вершин образотворчої майстерності, маючи для цього значно менше фізичних можливостей, аніж більшість людей. 

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути