chrome firefox opera safari iexplorer

1 березня: це цікаво знати

01 березня 2020 о 00:04

«Любити травень – річ не мудра:
Розкішно, затишно, блакить,
Земля зняла важучі хутра – прямує в літо вочевидь.
А я вертаю до начала.
Я більше березень люблю.
Як ще й не видна переміна, І хуга близько навісна
Та переміна – неодмінна.
І гостро пахне новизна».
Василь Симоненко

У кожного з нас своя улюблена пора року, але радість зустрічі з теплим сезоном закладена на генетичному рівні, бо тисячі років тому наші пращури навіть своє Новолітування пов’язували з порою пробудження природи. У цей час молилися про врожай та чекали з вирію птахів.

Щодо самої назви березень, то, на думку вчених, етимологічні корені цього слова походять від слів «березоль» чи «березіль», що означало давній промисел – заготівлю березової золи та кори. Також у березні вже починали заготовляти традиційний на Поліссі напій – березовий або кленовий сік.

За церковним календарем, 1 березня – День святих 12-ти мучеників: Памфіла пресвітера, Валента (Уалента) диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Юліана, Самуїла, Іллі, Даниїла, Ієремії, Ісайї.

У минулі часи помітили: якщо з перших днів весна «розгульна, не сором’язлива – обдурить, вірить нічого». Погоду в цей день передбачали грім і вітер. Якщо 1 березня при північному вітрі прогримить грім, то весна буде холодною, при східному вітрі – весна буде сухою, при західному – мокрою, а при південному – теплою.

Іменинниками 1 березня є:
Данило, Ілля, Ніна, Павло, Порфирій, Самійло, Юліан, Ярема, Альбіна, Антоніна, Фелікс.

1 березня народились:

1845 – Федір Піроцький – видатний український інженер-електротехнік, винахідник першого у світі трамвая на електричній тязі.

1930 – Іван Білик – український письменник, історичний романіст, лауреат Шевченківської премії. Автор сенсаційних українських історичних романів радянських часів – «Меч Арея» і «Похорон богів».

1938 – Борислав Брондуков – український актор. Зіграв в кінострічках «Афоня», «Зелений фургон», «Камінний хрест», «Міміно» та інших.

1 березня відзначають:

  • Всесвітній день цивільної оборони.
  • Всесвітній день імунітету.
  •  

  • Пурим.
  • День «Нуль дискримінації».

Події 1 березня в Україні:

1977 – У Києві відкритий пам’ятник українському філософу Григорію Сковороді.

1991 – Шахтарі Донбасу почали страйк, вперше висунувши політичні вимогу (відставка М. Горбачова).

Події 1 березня:

1555 р. – У французькому Ліоні вийшло друком перше (прижиттєве) видання книги «Пророцтва Мішеля Нострадамуса»

1790 р. – Перший перепис населення США. За його результатами в країні проживали 3 929 214 людей включно з неграми-рабами, оскільки 3/5 останніх враховувалися при визначенні числа конгресменів від кожного штату. Індіанці в переписі не враховувалися.

1872 р. – Рішенням Конгресу США засновано перший в світі Єллоустонський національний природний парк.

1947 р. – Розпочав свою діяльність Міжнародний валютний фонд.

Чи знаєте ви, що:

Назва першого місяця весни – березень – закріпилась у середині XIX століття. Походження цієї назви виводять від слова «береза», яка в цей місяць починає цвісти. Проте, як слово потрапило в літературну мову, чітко визначити досить складно. У фольклорних матеріалах слово «березень» вживається рідко і здебільшого в найновіших записах, як ось: «Сухий березень, теплий квітень, мокрий май – буде хліба урожай», «Березень сухий, а мокрий май – буде каша й каравай».

Значно частіше в українській народній творчості трапляється назва «март» або «марець», як ось: «Буває март за всіх варт», «В марець ще змерзне старець», «Білий, як в марті сніг», «Згинув, як марцевий сніг». Проте, слова «март» і «марець» зовсім не слов’янського походження, це латинський «Марс» – бог війни, якому цей місяць був присвячений.

Народна назва березня – капельник, протальник, соковик, полютий, красовик.

Під цю пору остаточно вже закінчувалися молодіжні розваги – досвітки й вечорниці. Згодом, як тільки-но заквітнуть луки, дівчата й хлопці сходилися на левадах, щоб розпочати цикл веснянок та гаївок. Але то буде в квітні.

У березні починали заготовляти традиційні напої – кленовий та березовий соки. Заготовлену рідину зливали в діжу, заправляли смаженим ячменем або сухофруктами з груш-дичок і тримали в прохолодному місці. Такий напій міг зберігатися протягом декількох місяців, він був смачним та корисним, а тому і популярним у народі.

«Рідна країна»

Розділи: Календар