chrome firefox opera safari iexplorer

21 березня – 91 рік Юрію Мушкетикові

21 березня 2020 о 10:09

Дорога не пройдена, якщо зупинишся десь на половині або не дійдеш до наміченого місця. Але життя, якщо живеш чесно, ніколи не може бути недожитим: коли б не розлучився ти з ним, — аби лиш добре розлучився, — буде цілісним. 

Юрій Мушкетик. Суд над Сенекою.

 

Юрія Мушкетика називають одним із найпопулярніших українських прозаїків. Понад десяток романів, добряча низка повістей, п’єс, збірки  оповідань… Шевченківська премія за роман «Позиція»…А головне – багато вдумливих, уважних  читачів, які, одного разу перегорнувши першу сторінку його твору, назавжди залишаються читачами Мушкетика.

Юрій (Георгій) Михайлович Мушкетик народився  1929 р. в с. Вертіївці на Чернігівщині. Батько на той час учителював, мати очолювала колгосп. Юрко змалечку призвичаївся і до нелегкої сільської роботи, й до читання та роздумів над книгою. На все подальше життя зберіг глибоку любов до землі й до праці на ній, повагу до сільської людини, світоглядні й моральні цінності, виплекані українським селянином упродовж віків.

У воєнне лихоліття хлопець і набачився всілякого, і страждань зазнав, і виніс гіркий та незабутній досвід, що вилився згодом у дилогії повістей «Вогні серед ночі» та «Чорний хліб», оповідання на тему війни.

1953р. Юрій Мушкетик закінчив філологічний факультет  Київського Державного універоситету ім.Т.Г.Шевченка, потім — аспірантуру при  кафедрі української літератури.

Від  1956р., протягом 20 літ Мушкетик – заступник редактора, головний редактор журналу «Дніпро».  

Очолював правління Київської міської письменницької організації.  У 1986 — 2001 р.р. — голова Національної Спілки письменників України.

 2009р. Ю.М.Мушкетикові було присвоєне звання Героя України.

Ще за студентських часів Мушкетика приваблювала українська історія. 1954р. видавництво «Радянський письменник» надрукувало  його перший твір — повість «Семен Палій». Через два роки з’явився друком роман «Гайдамаки». Це були часи, коли звертатися до української героїчної історії було справою досить таки відважною…

В 1960-і роки виходять друком його романи  «Серце і камінь», «Крапля крові», повість «День пролітає над нами», збірка оповідань  «Зеленеє жито».   

1969р. побачив світ роман Юрія Мушкетика «Останній острів». Твір,  який порівнювали з «Собором» О.Гончара і в якому зневага до рідної природи, до її скарбів, нехтування своїм родом і родоводом  розцінюються як духовне самознищення особистості.

 У 70-80-ї роки Мушкетик створює романи  «Жорстоке милосердя», «Біла тінь», «Смерть Сократа»,   «Суд над Сенекою», «Позиція», «Вернися в дім свій», «Віхола», «Яса» та інші. Одна з провідних тем його творчості -  взаємини людини з  державою, роль людини у цьому складному, нерідко трагічному, процесі. Загалом же людина, її доля, її роздуми і вчинки — завжди у центрі подій, творчо осмислених і майстерно відображуваних  автором.  Його твори сповнені великого співчуття людині, розуміння її переживань.

 1995р. виходить друком роман «На брата брат», у якому чи не вперше у вітчизняній літературі постає об’єктивний образ гетьмана І.Виговського.  

 У 1990-і – 2000-ні роки  Ю. Мушкетик пише  романи «Гетьманський скарб», «На брата брат», «Прийдімо, вклонімося…», «Погоня», «Останній гетьман»; нарешті, один з найвідоміших — «Час звіра». 

З його творів постають образи справжніх патріотів, чия любов до України – безумовна, вона не ґрунтується ні на бізнес-вигоді, ні на гонитві за марною славою.

Юрій Мушкетик, без перебільшення – історичний романіст величезної потуги, глибокої мудрості й великої чесності. Видатний український літературознавець Віталій Дончик написав про роман «Прийдімо, вклонімося…»: «…це, як на мій погляд, стосунки нашого народу і кожного українця зі своєю історією — краденою у нас, хованою від нас, знищуваною, вириваною із наших душ і наше вже й віддалення од неї (у багатьох) і водночас — постійне непогамовне, вперте «пробивання» до неї, прагнення порятувати її і себе, усвідомлення, що наша історія, як і мова, — запорука збереження української нації в сучасному світі».

Напевне, цими словами можна охарактеризувати всю творчість Юрія Михайловича Мушкетика.

Дякуємо, метре, за те, що Ви є в нас і в України!

Многая літа!

«Рідна країна»

Джерело: Вероятно
Розділи: Видатні постаті

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути