chrome firefox opera safari iexplorer

29 квітня: це цікаво знати

29 квітня 2020 о 00:11

Бог не без милості, козак не без щастя.
Українське прислів’я

У народі вважали, що 27 квітня необхідно працювати на городі. На Ірину Розсадницю, сіяли капусту на розсаду. Саме цього дня особливо дбали про майбутній урожай овочів. Починали підрізування крон і побілку стовбурів садових дерев.

За церковним календарем 29 квітня вшановують мучениць Агапію, Ірину і Хіонію; мученика Леоніда і мучениць Харієсу, Ніку, Галину, Калісу, Нунехію, Василісу, Феодору, Ірину та інших; Ільїнсько-Чернігівську і Тамбовську ікони Божої Матері.

Світлий понеділок.

Іменинники 29 квітня:
Галина, Леонід, Ірина, Ярина, Василина, Ніка.

29 квітня народились:

1909 – Леонід Верещагін – український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.

1919 – Григорій Денисенко – учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон «Десна» з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.

29 квітня відзначають:

  • День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї.
  •  

  • Міжнародний день танцю.

Події 29 квітня:

1648 – почалася битва під Жовтими водами між військами Речі Посполитої та українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького і його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648–1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.

1863 – у Російській імперії скасовані тілесні покарання і клеймування за рішенням суду.

1918 – на Хліборобському конгресі у Києві гетьманом України було обрано Павла Скоропадського.

1955 – ЦК Компартії України прийняв постанову про увічнення місць, пов’язаних з життям і діяльністю Тараса Шевченка.

1975 – у Донецьку введена в дію найглибша в СРСР шахта ім. Скочинського.

1992 – національна збірна України з футболу провела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини, в якому поступилася з рахунком 1:3, єдиний у цьому матчі гол господарів забив Іван Гецко, ставши першим бомбардиром збірної України.

Чи знаєте ви, що:

Прародичі сучасних ракет з’явилися в Україні ще 1516 року. Робили їх з грубого паперу і настромлювали на довгі списи. Коли ракети підпалювали, вони страшенно шипіли, залишаючи позад себе шлейфи диму, а коли падали на землю, то підскакували, і кожна з них вибухала по шість разів, бо у гільзу з паперу вкладали шість мішечків з порохом.

Вперше цю зброю застосували козаки у бою з татарами над річкою Донець.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути