chrome firefox opera safari iexplorer

9 квітня: це цікаво знати

09 квітня 2020 о 00:17

Что за места! Я просто очарован! Кроме природы, ничего так не поражает в Украине, как народное здоровье, высокая степень развития крестьянина, который и умный, и музыкальный, и трезвый, и моральный, и всегда веселый».
Антон Чехов

У народі 9-те квітня колись відзначали, як день Мотрони Настовиці, яка вважалася покровителькою господинь. В цей день жінки просили у неї підтримки і допомоги у клопотах по господарству, яким повністю присвячували цей день.

Про Мотрону також говорили, що вона виходить з хати пташок зустрічати. Вважалося, що вже 9 квітня завершується приліт ранніх птахів. І як завжди у такі дні спостерігали за погодою. «Якщо перелітні птахи летять високо і швидко, голосно повідомляючи про себе – на зміну погоди».

За церковним календарем 9 квітня вшановують мученицю Мотрону Солунську; мучеників Мануїла і Феодосія; преподобного Іоана, прозорливого, Єгипетського.

Іменинники 9 квітня:
Мануїл, Мефодій, Мотрона, Феодосій.

9 квітня народились:

1860 – Антон Чехов – видатний російський письменник та драматург українського походження. Автор класичних творів «Палата № 6», «Чайка», «Дядя Ваня», «Три сестри», «Вишневий сад». Створив в м. Ялті фонд для будівництва медичного центру для малозабезпечених, а також фонд, на кошти якого було відкрито муніципальну бібліотеку.

1879 – Андрій Лівицький – український громадсько-політичний діяч. Президент УНР в екзилі (1926–1954).

Події 9 квітня:
1921 – будинок Антона Чехова в Ялті був оголошений національним надбанням і створено Дім-музей А.П.Чехова.

1989 – антирадянська демонстрація в Тбілісі, розігнана військами, в результаті 20 людей загинуло, а тисячі дістали поранення.

2015 – Україна заборонила пропаганду комунізму й нацизму.

Чи знаєте ви, що:

У родині Чехових існувала легенда про виникнення їхнього прізвища. Дядько письменника, Митрофан Єгорович, розказував історію про те, що їхнім далеким пращуром був чех, який утік з Богемії внаслідок релігійних утисків. При цьому він додавав, що напевно, той чех був високого походження, бо простому селянину втекти з батьківщини практично неможливо.

Науковці ж, що досліджували родовід Чехова до 17–18 сторіччя стверджують, що родичі Чехова жили в Україні, були кріпаками і називалися «чехами» тому, що носили «чех» – чуприну, оселедець.

Один з прадідів Чехова Петро покинув родину і пішки обійшов майже всю Російську імперію, збираючи гроші на храм, який і побудував у Києві. Цей факт відгукнувся на наступних поколіннях Чехів. Всі вони були дуже набожними.

Чехов відмовився від подарованого йому Миколою ІІ дворянського титулу. І оскільки у тогочасній Росії жити без чину було неможливо, то ж у Антона Павловича він був – «відставний позаштатний молодший медичний чиновник».

«Рідна країна»

* На фото будинок-музей Чехова в Ялті

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути